ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 14/11 * Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,9% η ανεργία τον Αύγουστο * Αυξημένο κατά 1,089 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο * Στα 2,61 δισ. μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Αύγουστο * ΕΡΓΑΝΗ: Έως 15/11 η υποβολή του Ε4

26/10/18

Ε.Ε.: Τον Νοέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις


Εντός του Νοεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση σε σχέση με το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων, το οποίο συνεχίζει να εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο της Κομισιόν όσο και στο ΕWG. Η Ιταλία θα είναι το βασικό θέμα του Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου, δεν θα γίνει συζήτηση για Ελλάδα.

Όπως επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί το Νοέμβριο σε μια έκτακτη σύνοδο του Εurogroup, η οποία θα προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, που αναμένεται να λάβουν στις 13-14 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης εμβόλιμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και το ελληνικό αίτημα, όπου θα ληφθεί και η απόφαση. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ημερομηνία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πιθανότατα η ακριβής ημερομηνία να προσδιοριστεί στο Εurogroup της προσεχούς.Η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί τον Νοέμβριο και όχι στις 3 Δεκεμβρίου, γιατί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα το σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να υποβληθεί στην διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Αναφορικά με την ουσία και την πορεία των συζητήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τα άλλα κράτη μέλη είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Άφησε να εννοηθεί αυτό που είπε στην αρχή της εβδομάδας ευθέως ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι δηλαδή η υπεραπόδοση του πλεονάσματος δεν φτάνει να καλύψει τη μη περικοπή των συντάξεων (1,0% του ΑΕΠ) και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Συνεπώς, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις, τότε θα περικοπούν κάποιες από τις εξαγγελίες. Σε σχέση με τις τελευταίες είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι τα μέτρα να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πηγή: Ναυτεμπορική (ΠΑ, 26/10/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!