Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες * Αύξηση 15,7% στις ελληνικές εξαγωγές το 2018 * ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

6/10/18

"Έθνος": Κλειδώνει η επ' αόριστον αναβολή στις περικοπές των συντάξεων


Καθαρή λύση διάσωσης των συντάξεων με επ’ αόριστον αναβολή των μέτρων για τις περικοπές στη προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων “ κλειδώνει” η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα "Έθνος".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται να κατατεθεί , εφόσον “κουμπώσουν “όλοι οι κρίκοι της αλυσίδα, μετά τις 15 Οκτωβρίου και πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή αναμένεται να αναβάλει επ’ αόριστον τα δύσκολα μέτρα που ορίζουν την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.Με τη φόρμουλα αυτή παγιώνεται η ομπρέλα προστασίας για τους παλαιούς συνταξιούχους, των οποίων οι αποδοχές έχουν υπολογιστεί με το σύστημα που ίσχυε έως τις 13 Μαΐου 2106.

Και ενώ η ώρα της οριστικής κρίσης για τη “μητέρα των μαχών” πλησιάζει, κοινοτικές πηγές προεξοφλούσαν πως το “ big deal» πρέπει να θεωρείται “κλειδωμένο” και ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν.Η μεγάλη ανατροπή, που διασώζει τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους, απαιτεί νομοθετική διάταξη η οποία θα πρέπει να επεμβαίνει στον νόμο 4472 του 2017. Λίγες λέξεις μάλιστα αρκούν για την επίμαχη ρύθμιση, η οποία θα ανοίξει “καθαρό δρόμο” για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού χωρίς μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως το περίφημο “ ψαλίδι” έως 18% στην προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων νομοθετήθηκε το 2017 για να ισχύσει από την 1 η Ιανουαρίου 2019.

Οι επίμαχες νομοθετικές ρήτρες δεν αποτελούσαν τμήμα του αρχικού νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο 2016, αλλά προστέθηκαν έναν χρόνο μετά από πίεση κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο επικαλούνταν δημοσιονομικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι οι περικοπές δεν είναι αναγκαίες ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά – κάτι που ελληνική πλευρά είχε υποστηρίξει και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, οι αριθμοί, όπως αποτυπώθηκαν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την 1 Οκτωβρίου στη Βουλή, δείχνουν πως υπάρχει δημοσιονομική φόρμουλα ώστε να είναι εφικτό το γενικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ το 2019 χωρίς να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις οι οποίες κοστολογούνται στα 2,065 δισ. ευρώ. Η μη εφαρμογή του μέτρου σημαίνει πως η προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων δεν θα περικοπεί αλλά θα “παγώσει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Με την πληρωμή του Δεκεμβρίου θα μάθουν οι συνταξιούχοι αν τους κόβεται η σύνταξη

(ΣΑ, 6/10/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!