Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Κύμα προσφυγών από συνταξιούχους για αναδρομικά φοβάται η υπουργός Εργασίας


Κύμα προσφυγών από συνταξιούχους που θα ζητούν -αναδρομικά- τα κομμένα δώρα σε κυρίες και επικουρικές συντάξεις φαίνεται ότι φοβάται η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, γι' αυτό έσπευσε χθες να αποθαρρύνει τους απόμαχους της εργασίας λέγοντας ότι μόνο όσοι προσέφυγαν πριν από το 2015 είναι πιθανό να δικαιωθούν!

Σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση σχετικά με αντισυνταγματική κατάργηση των κομμένων δώρων που έπαιρναν οι συνταξιούχοι. «Αυτό που έκρινε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο» τόνισε αρχικά η υπουργός Εργασίας και συνέχισε διευκρινίζοντας τα εξής: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μία απόφαση-πιλότο, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές.

Επίσης, είχε αποφανθεί ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί (άρα μιλάμε για αγωγές οι οποίες είχαν ασκηθεί μέχρι το 2015, πριν την κρίση του ΣτΕ), αυτές προφανώς δικάζονται κανονικά. Και σε αυτές το ΣτΕ υπέδειξε να ακολουθηθεί η κρίση που το ίδιο είχε διαμορφώσει. Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το Ελληνικό Δημόσιο, συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».



Και για να κόψει την όρεξη σε όσους συνταξιούχους σκέφτονται τώρα να προσφύγουν, η κυρία Αχτσιόγλου έσπευσε να προδικάσει τις εξελίξεις λέγοντας ότι μέλλον έχουν μόνο «αγωγές οι οποίες έχουν ασκηθεί πριν την κρίση του ΣτΕ».

Θυμίζουμε πάντως ότι τα Ταμεία, ενώ είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, συνήθως ακολουθούν τακτική καθυστερήσεων με έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές είναι:
• Του νόμου 4051/2012 που επέβαλε περικοπές επικουρικών συντάξεων κατά 10%-20%.
• Του νόμου 4093/2012 που επέβαλε μειώσεις στο άθροισμα συντάξεων.
• Του νόμου 4093/2012 για την κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις, που ήταν 800 ευρώ ετησίως με 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας.

Προσοχή στους «καλοθελητές»

Η προσφυγή για τη διεκδίκηση αναδρομικών στις συντάξεις (λόγω παράνομων περικοπών όπως π.χ. τα «δώρα») είναι μια μακρά και δύσκολη δικαστική διαδικασία. Θέλει υπομονή, ψυχραιμία και προσεκτικές επιλογές. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα -αν όχι με καχυποψία- διάφοροι «καλοθελητές» που τρέχουν, με το αζημίωτο (φυσικά), να παρακινήσουν κόσμο σε ομαδικές προσφυγές. Δηλαδή σε δικαστικούς αγώνες με πολλά και διάφορα έξοδα και -ίσως- αρκετές ώρες στα δικαστήρια. Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να διεκδικήσετε αυτά που δικαιούστε. Λέμε, απλά, να ελέγχετε πόσο υπεύθυνοι είναι αυτοί που φωνάζουν «αυτά τα ποσά δικαιούστε!», «τρέξτε να προλάβετε τις προσφυγές, τις προθεσμίες κ.λπ.!». Προσοχή και υπομονή, λοιπόν, και να έχετε κατά νου ότι δεν φτάνει η απόφαση ενός Πρωτοδικείου για να ανοίξει τα ταμεία του το υπουργείο Οικονομικών...

Πηγή: Δημοκρατία (ΠΕ, 11/10/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πώς με μια αίτηση οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν έως 19.600 ευρώ



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!