Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Καθυστερούν οι αποφάσεις για τις εγγυήσεις του Δημοσίου σε «κόκκινα» δάνεια


Καμιά ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά με το σχέδιο παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους, δεν έχει γίνει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων αναφέρουν πως τα σενάρια περί χρήσης του μαξιλαριού ασφαλείας με σκοπό να στηριχθεί το εγγυοδοτικό σχήμα είναι απλά «σπέκουλα».

Όπως τονίζουν σχετικά, καμιά συζήτηση δεν έχει γίνει με τους θεσμούς, καμιά σχετική εισήγηση δεν έχει γίνει με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και καμιά σχετική μελέτη δεν έχει καταρτιστεί.



Αυτό που υπάρχει είναι μία πρόθεση από την πλευρά του ΤΧΣ προκειμένου να αξιοποιηθεί το ιταλικό μοντέλο εγγυήσεων στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, ώστε να περιοριστεί το βάρος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και να σταλεί το μήνυμα προς τις αγορές πως η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι επαρκής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαβούλευση για το σχετικό ζήτημα θα ξεκινήσει όταν επιστρέψει από την Ινδονησία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και θα μπει σε τροχιά υλοποίησης όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί για τη δεύτερη αποστολή μεταμνημονιακής παρακολούθησης της χώρας μας.

Έως τότε κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πως θα τρέξουν οι διαδικασίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διοικήσεις ελληνικών τραπεζών δρομολογούν την τιτλοποίηση πακέτων κόκκινων δανείων. Ήδη η Eurobank έχει ανακοινώσει σχετική πρωτοβουλία και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει σύντομα και η Τράπεζα Πειραιώς με δύο διαφορετικές τιτλοποιήσεις.

Πηγή: insider.gr (ΣΑ, 13/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!