Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει Πάσχα * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

29/10/18

Αγροτικές επιδοτήσεις: Χιλιάδες παραγωγοί εκτός πληρωμών


Εκτός πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έμειναν οι παραγωγοί, των οποίων οι εκτάσεις βρίσκονται εντός δασικών χαρτών και δεν είχαν προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό τους.

Άδειους είδαν τους λογαριασμούς τους και αγρότες που δήλωσαν μεν στον ΟΣΔΕ τα ιδιόκτητα αγροτεμάχιά τους, ωστόσο δεν προχώρησαν στην καταχώριση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτων.

Όπως δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, αυτοί που δεν προχώρησαν στην τακτοποίηση των αγροτεμαχίων τους, που βρίσκονταν εντός δασικών χαρτών, πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις που ένα μικρό τμήμα των εκτάσεών τους ήταν δασικό. Για παράδειγμα, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, τα 100-200 τ.μ. είχαν χαρακτηριστεί δασικά, δεν προέβησαν σε ενστάσεις ή αντιρρήσεις κι έτσι τα έχασαν.Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσό των επιδοτήσεων που αντιστοιχεί στην κατηγορία που έμειναν εκτός πληρωμής λόγω των δασικών χαρτών είναι μικρό, λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Σε ό, τι αφορά στους γεωργούς με ιδιόκτητα αγροτεμάχια, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι πρόκειται γι' αυτούς που δεν αποδείκνυαν την ιδιοκτησία τους και ότι τα μισθωμένα που δεν είχαν ΑΤΑΚ πληρώθηκαν κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι η καταχώριση του ΑΤΑΚ κατέστη υποχρεωτική μετά από σύσταση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης λόγω φαινομένων απάτης που έχουν καταγραφεί εις βάρος του Δημοσίου.

Ο κ. Αραχωβίτης παραδέχτηκε ότι δεν πληρώθηκαν και παραγωγοί που ενώ είχαν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεών τους, οι αιτήσεις τους βρίσκονται ακόμα στα συρτάρια των δασαρχείων και δεν έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση.

Στο μεταξύ, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το σύνολο της «πράσινης ενίσχυσης» και της ενίσχυσης για τους νέους αγρότες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΔΕ, 29/10/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!