Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα Κυριακή των Βαΐων * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

31/10/18

Νομοθετική παρέμβαση για τη λειτουργία δικηγορικών γραφείων ως εισπρακτικών εταιρειών


Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση ώστε να κλείσει κάθε παράθυρο στη δράση δικηγορικών γραφείων και δικηγόρων αναφορικά με το κυνήγι των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχεται η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι πρακτικές που ακολουθούν είναι πολλές φορές κατά παράβαση των προσωπικών δεδομένων αλλά και των κανόνων προστασίας των καταναλωτών, χρησιμοποιώντας αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Αν και από το 2011 είχε γίνει προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο περιβάλλον που υπάρχει, αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό. Πλέον η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη και ήδη επεξεργάζεται παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπουν κανόνες στη λειτουργία δικηγορικών γραφείων ως εισπρακτικών εταιρειών κόκκινων δανείων. Στόχος είναι οι διατάξεις να έρθουν στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου και να βάλουν φρένο σε αθέμιτες πρακτικές που καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιούν δικηγορικά γραφεία στο κυνήγι των κόκκινων οφειλετών.Ηδη η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι δύο προτάσεις, με την πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσανατολίζεται στην απαγόρευση στους δικηγόρους να οχλούν τηλεφωνικά τον οφειλέτη, πέρα από αυστηρά καθορισμένες τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου να τον ενημερώσουν για την οφειλή του και να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης. Μάλιστα, κατά την επικοινωνία ο δικηγόρος θα οφείλει να ανακοινώνει το όνομά του, τα στοιχεία επικοινωνίας του, τα στοιχεία του δανειστή (π.χ. τράπεζας) και το ύψος της οφειλής. Θα πρέπει επίσης να ορίζεται ρητά η επικοινωνία εφόσον γίνεται από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του δικηγόρου και δεν είναι δικηγόρος ή ασκούμενος δικηγόρος, ενώ θα υπάρχει και ρητή κυρωτική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης, ανάλογη με αυτή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η δεύτερη πρόταση, η οποία θεωρείται ότι θα βρει λιγότερες αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων, προβλέπει ότι οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες που θέλουν να αναλαμβάνουν δραστηριότητες εισπρακτικών εταιρειών θα είναι υποχρεωμένοι, εφόσον θέλουν να αναλαμβάνουν και αυτό το έργο, να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις μα βάση τις οποίες σήμερα λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες (π.χ. καταγραφή των κλήσεων, συγκεκριμένος αριθμός τηλεφωνημάτων εντός συγκεκριμένου ωραρίου, εγγραφή στο μητρώο εισπρακτικών κ.λπ.).

Σήμερα, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι δικηγόροι δεν υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο από οποιοδήποτε άλλο όργανο πέραν του οικείου δικηγορικού συλλόγου και για τον λόγο αυτόν ακολουθείται μια χρονοβόρος και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, κατά την οποία οι υπηρεσίες πρέπει να διαβιβάζουν κάθε υπόθεση στον δικηγορικό σύλλογο για έλεγχο, ενώ τα δικηγορικά γραφεία δεν διατηρούν καταγραφές των κλήσεων και πρέπει να γίνει ακόμα και άρση τηλεφωνικού απορρήτου.

Πηγή: CNN Greece (ΤΕ, 31/10/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!