Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Πακέτο επτά μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών


Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλά και σειρά παρεμβάσεων που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις που υφίστανται σήμερα οι Έλληνες αγρότες σχεδιάζει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δώσει πνοή στην αγροτική παραγωγή.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι οι αλλαγές στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Επίσης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα κατατεθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια.

Όπως λέει ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, οι φοροελαφρύνσεις που εξετάζονται αφορούν κυρίως στους συνεργαζόμενους παραγωγούς και προσθέτει πως μια πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν έδωσε ο πρωθυπουργός με την εξαγγελία κατάργησης του τέλους του επιτηδεύματος.

Επιπλέον ο κ. Αραχωβίτης ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικών περιορισμών στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανακούφιση και στήριξη των αγροτών και διαβεβαιώνει πως υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.



Λύσεις σε τρία μέτωπα

Τρία νομοσχέδια τα οποία θα επιλύσουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες παραγωγούς προτίθενται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα Χριστούγεννα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρώτο αφορά στην αλιεία, με κεντρικό πυρήνα τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων που αποτελούν τη τράπεζα της αλιευτικής δραστηριότητας.

Το δεύτερο εστιάζει στην απλοποίηση της αδειοδότησης των στάβλων και στον εκσυγχρονισμό των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ το τρίτο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών.

Στην τελευταία περίπτωση αναζητείται η νομική φόρμουλα ώστε να δίνεται η προτεραιότητα αναζητείται η νομική φόρμουλα ώστε να δίνεται η προτεραιότητα σε ενεργούς και παραγωγικούς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών να χρησιμοποιούν – με ενοίκιο – τις υποδομές των ανενεργών και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών. Αυτό θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις οι οποίες θα τις βοηθήσουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών.

To θέμα είναι μείζονος σημασίας καθώς οι εκκαθαριστές που έχουν οριστεί για έναν μεγάλο αριθμό Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που έχουν τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης δεν προχωρούν τις διαδικασίες,με αποτέλεσμα μεγάλες ακίνητες περιουσίες να παραμένουν αχρησιμοποίητες και εγκαταλελειμμένες.

Πηγή: "Ημερησία" (ΚΥ, 7/10/18)

Διαβάστε εδώ άλλες ειδήσεις για τους Αγρότες



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!