ΗΛΙΟΣ: Στα 724,18 ευρώ το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις * ΕΛΣΤΑΤ: Στα €335 δισ. αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το γ' τρίμηνο του 2018 * Εργάνη: Επιπλέον 141.000 θέσεις εργασίας το 2018 * Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο * ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων κατά 4,06% τον Δεκέμβριο * Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 * Εκτός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (3,162 δισ. ευρώ)

26/10/18

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού


Έως το τέλος του 2018, αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει το σχετικό μέτρο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, έστω και κατά την εκπνοή του τρέχοντος έτους, σηματοδοτούν ιδιαιτέρως σημαντικές εξελίξεις στο εργασιακό πεδίο, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ζήτημα ενδιαφέρει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αλλά και ανέργους, διότι, πλην της αύξησης των 586,08 ευρώ, θα ανέλθει και το επίδομα ανεργίας σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι μεταβολές που θα επέλθουν ασφαλώς και θα επηρεάσουν θετικά σημαντική μερίδα μισθωτών, οι οποίοι, υπό το καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αμείβονται με μηνιαίο μισθό περί τα 600,00 ευρώ μεικτά, ενώ και οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ αναμένεται να εισπράξουν μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.Ωστόσο χρήζει επισήμανσης το γεγονός ότι για να «παγιωθεί» αυτή η ανοδική τάση του κατώτατου μισθού ανά έτος, θα πρέπει να ληφθούν εξαρχής σοβαρά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της οικονομίας, αλλά και «θωράκισης» της θέσης των συμβαλλόμενων μερών (εργοδοτών-εργαζομένων) στην εργασιακή σχέση.

Την ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού, με τη νέα διαδικασία, έχει ο εκάστοτε Yπουργός Εργασίας. Το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους. Θα κατατίθεται πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με προφορικές δεσμεύσεις, δεν πρόκειται να υπάρξουν ηλικιακές διακρίσεις, σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού το 2012.

Ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 615 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Ομοίως, αυξήσεις αναμένουμε και στο κατώτατο ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υπο-κατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511,00 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους εργοδότες που απασχολούν νέους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να χορηγήσουν υψηλότερες αυξήσεις σε όσους σήμερα αμείβονται με τον υπο-κατώτατο μισθό, ο οποίος καταργείται.

Οι εργοδότες αυτής της κατηγορίας θα καταβάλουν συνολικές ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 50% το 2019 και θα απαλλάσσονται πλήρως (μείωση 100%) της απόδοσης εισφορών για τους συγκεκριμένους μισθωτούς από το 2020.

Οι κατηγορίες που αναμένεται να επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι οι μισθωτοί (με κατώτατους μισθούς) και άνεργοι με επίδομα ανεργίας ενώ προβλέπεται μεταβολή και ως προς το ύψος ορισμένων χορηγούμενων παροχών.

Μεταβολές αναμένουμε στην ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, στο ειδικό εποχικό επίδομα ανεργίας και στο ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας.

Τέλος, η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει τους ασφαλισμένους καθώς επηρεάζονται τα όρια των ανώτατων και κατώτατων εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, καθώς και το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών.

Πηγή: newsbomb.gr (ΠΑ, 26/10/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!