Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει Πάσχα * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

29/10/18

Στο στόχαστρο των θεσμών η προστασία της πρώτης κατοικίας


Η πρώτη κατοικία, ενόψει της εκπνοής της προστασίας που παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μπαίνει στο στόχαστρο των συζητήσεων που θα έχουν την εβδομάδα που μας έρχεται οι τράπεζες με τους θεσμούς που έρχονται στην Αθήνα.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση των ορίων που ισχύουν σήμερα προκειμένου κάποιος να κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο, με τις τράπεζες να προτείνουν τη δραστική μείωσή τους, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, καλύπτουν το 95% των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα σημερινά όρια είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθιστώντας ουσιαστικά το νόμο Κατσέλη σε μια οριζόντια ρύθμιση για το σύνολο των αιτούντων που καταφεύγουν στο νόμο και ζητούν τη δραστική μείωσή τους προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση της προστασίας για ένα ακόμη χρόνο.Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

• Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ – ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη –όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο και καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών για μία τριετία.

Ήδη στον νόμο Κατσέλη εκκρεμούν περί τις 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας και διάχυτη είναι η άποψη ότι μεγάλος σημαντικός αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το 30% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, δηλαδή δάνεια άνω των 8 δις ευρώ τελούν σήμερα υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Πηγή: mononews.gr (ΔΕ, 29/10/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!