Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Αποχωρήσεις 8.000 υπαλλήλων από τις τράπεζες


Τύμπανα άρχισαν να ηχούν στις τράπεζες. Ο πένθιμος ήχος τους, που κάθε μέρα δυναμώνει, διαχέεται με την ίδια ένταση από το πιο απομακρυσμένο κατάστημα του δικτύου, μέχρι τα πολυτελή γραφεία των τραπεζικών διοικήσεων. Το τύμπανο που ηχεί στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα. Το προσωπικό των τραπεζών πρέπει να μειωθεί κατά 8.000 (από 47.500 σήμερα). Και σύντομα. Ο επόπτης από την Φρανκφούρτη (SSM), στις «νουθεσίες» του προς τις συστημικές τράπεζες δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικές περικοπές στα κόστη. Και ας μην ξεχνάμε ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan, για να συμπεριληφθούν περικοπές προσωπικού, όχι μέχρι το τέλος του 2021, αλλά μέχρι τέλος του 2018. Διότι ο νυν επόπτης, η κα Ντανιέλ Νουί, αποχαιρετά τη θέση στο τέλος του έτους.

Μέσα σε αυτό το «ζοφερό» σκηνικό, στα αρχηγεία των τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία.

Και όπως αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, μόνο από δύο συστημικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντομα σχεδόν 5.500 με 6.000 υπάλληλοι.

Αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος.



«Οι τράπεζες θα υποστούν, ότι υπέστη το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στον αριθμό εργαζομένων τους», λέει τραπεζική πηγή και συνεχίζει: «Οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δομή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε μία νέα εποχή.

«Ήρθε η ώρα των επώδυνων λύσεων, που μέχρι τώρα τις είχαν αποφύγει. Οι διοικήσεις πρέπει να πάρουν το μαχαίρι ….» συμπληρώνει ο τραπεζίτης.

Το πρόβλημα είναι οξύ, διότι όπως λέει, τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον.

Συνεπώς σύντομα οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε άλλες λύσεις αποχώρησης για το πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα προγράμματα εθελούσιας δεν αποδίδουν, διότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας. Και δύσκολα ένας εργαζόμενος 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδημα από άλλη εργασία.

Αλλά και τα προγράμματα προσφέρουν πλέον σημαντικά χαμηλότερα ποσά σε όσους αποχωρούν.

Οι πρώτες εθελούσιες για τα τραπεζικά στελέχη ήταν της τάξης των 400 και 500 χιλιάδων ευρώ. Σήμερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες έχουν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, που μετράνε μέρες και ώρες μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Αυτοί οι εργαζόμενοι, μόλις συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις, παίρνουν το πακέτο της εθελούσιας, λένε ευχαριστώ και αποχωρούν.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και λουκέτα στα καταστήματα
Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόμενη τριετία 1 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η «μεταμόρφωση» του δικτύου είναι επιβεβλημένη, και προβλέπεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο SSM, καθώς οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα κλείσουν πάνω από 800 καταστήματα και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι θα δουν την έξοδο.

Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι σαρωτικοί.

Και είναι επόμενο καθώς οι τράπεζες περνάνε σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Οι απαιτήσεις της πελατείας αλλάζουν. Και μαζί τους αλλάζουν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Το μεγάλο μαχαίρι θα πέσει στο δίκτυο.

Οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί και την επόμενη τριετία, τίποτα δεν θα θυμίζει το σημερινό τραπεζικό δίκτυο, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέγεθος.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο, το δίκτυο της κάθε συστημικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 με 300 καταστήματα. Στο τέλος του 2017 –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 800 καταστήματα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά. Και όπως είναι φυσικό, τα «λουκέτα» που θα μπουν στα καταστήματα θα οδηγήσουν και στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Και όπως παραδέχονται στελέχη των τραπεζών «δεν αποκλείεται» να ανοίξει και κύκλος απολύσεων…

Πηγή: mononews.gr (ΠΑ, 26/10/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!