Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

3/10/18

Πώς θα «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες 50 δισ. κόκκινα δάνεια


Φιλόδοξους στόχους κατέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον εποπτικό μηχανισμό (SSM) την Κυριακή, θέτοντας τον πήχη των κόκκινων δανείων στα 35-40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, ήτοι σημαίνει 50 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από τρεις παράλληλες δράσεις: τιτλοποιήσεις-πωλήσεις, πλειστηριασμοί-ρευστοποιήσεις και αποπληρωμές-ρυθμίσεις.

Πρώτον, οι τράπεζες σκοπεύουν να εντείνουν τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων ώστε, μαζί με τις πωλήσεις «κόκκινων πακέτων» να επιτύχουν μείωση των NPEs κατά 25 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.Δεύτερον, σχεδιάζουν επιπλέον μείωση 15 δισ. ευρώ μέσω των πλειστηριασμών και ρευστοποιήσεων των εξασφαλίσεων, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με βάση τα φετινά στοιχεία, κάθε μήνα αναρτώνται 2.500-3.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Εξ αυτών, ολοκληρώνονται περίπου το 70-80%, ενώ οι υπόλοιποι αναβάλλονται λόγω ρύθμισης ή ματαιώνονται (σε μικρότερο βαθμό).

Τρίτο «όπλο» στη μάχη των κόκκινων δανείων είναι τα οργανικά αποτελέσματα, δηλαδή οι αποπληρωμές και οι ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν κατά 10 δισ. ευρώ στον συνολικό στόχο. Και τα δύο βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και το διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών, συνεπώς μεγάλο ρόλο θα παίξει ως προς αυτή την παράμετρο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα έτη.

Σημειώνεται ότι οι νέοι στόχοι των τραπεζών θα ενσωματωθούν στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που θα δημοσιευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, οι τράπεζες θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον SSM προκειμένου να τεκμηριώσουν τους στόχους αυτούς και κατά πόσο είναι εφικτοί με βάση τις δυνατότητές τους.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ήταν 90 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2018, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 47%. Στόχος των τραπεζών είναι ο λόγος NPE/χορηγήσεις να μειωθεί στο 20-22% την επόμενη τριετία αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πώς θα κυμανθούν οι χορηγήσεις που αποτελούν τον παρανομαστή του δείκτη.

Πηγή: insider.gr (ΤΕ, 3/10/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!