Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Προς κατάργηση ο νόμος Κατσέλη από το 2019;


Οριστικό φρένο στην πιθανότητα νέας παράτασης για ακόμη ένα έτος της ισχύος του νόμου Κατσέλη φαίνεται πως βάζουν οι δανειστές μετά τη χρηματιστηριακή αναταραχή των τελευταίων μερών και την καθυστέρηση στον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων από πλευράς τραπεζών.

Εάν τελικώς δεν δοθεί νέα παράταση, παύει πλέον η ασυλία και η νομική προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες και οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να προχωρούν κάθε υποθηκευμένης κατοικίας, ανεξαρτήτως του περιουσιακού - εισοδηματικού προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», κλείνει και η ομπρέλα προστασίας από τους πλειστηριασμούς για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία πολύ χαμηλότερης αξίας από τις οφειλές τους.



Το ντόμινο της τραπεζικής κρίσης

Ηδη από τον περασμένο μήνα, κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι απεσταλμένοι των δανειστών είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τον βραδύ ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. Αντίστοιχες ανησυχίες έδειξαν και οι αγορές.

Οι ισχυρές αναταράξεις των τελευταίων ημερών στον εγχώριο τραπεζικό τομέα είχαν ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και να ξεκινήσουν αμέσως διαβουλεύσεις ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Η ανησυχία των αγορών πηγάζει από τα νούμερα, που τρομάζουν:

■ Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που περιλαμβάνουν εκτός από τα κόκκινα δάνεια και εκείνα που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, ανέρχονταν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου στα 88,6 δισ. ευρώ ή στο 47,7% του συνόλου των ανοιγμάτων, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν στο 20% στο τέλος του 2021.

■ Τα δάνεια που έχουν ήδη «κοκκινίσει» έφταναν τα 60,9 δισ. ευρώ ή 32,8% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να φανεί ότι αναλαμβάνει δράση για να ανακόψει τη ζημιά στις τράπεζες, επεξεργάζεται παρεμβάσεις που θα διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου τις τελευταίες ημέρες κέρδισε έδαφος η εισήγηση να αφεθούν στο έλεος των funds και των πλειστηριασμών και όσοι δανειολήπτες διαθέτουν μεν ακίνητη περιουσία, αλλά αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους με αυτή επειδή η αξία των ακινήτων τους είναι 5, 6 ή 7 φορές μικρότερη του χρέους (π.χ. ακίνητα συνολικής αξίας 80.000 ευρώ για χρέη 350.000 ευρώ).

(ΤΡ, 9/10/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!