Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

6/10/18

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ειδική πληρωμή για δύο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες


Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να έχει ικανοποιημένες όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες (για παράδειγμα με το κοινωνικό μέρισμα 2018), τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του 2019.

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι το βάρος έχει δοθεί στο να μην γίνει η περικοπή των συντάξεων, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη χορήγηση των υπόλοιπων παροχών που σχεδιάζει. Βεβαίως αυτό δεν μένει παρά να περιμένουμε για δούμε την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό μέρισμα 2018 να διανεμηθεί κατά τα περσινά πρότυπα και στον ίδιο χρόνο, δηλαδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθεί «ειδικό μέρισμα» σε δύο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες:-Στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της χώρας στις οποίες επικρατούν και οι δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα. Οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινούν σε 10 μέρες και αναμένεται αύξηση της τιμής κατά 20%.

-Στους κατοίκους των τελευταίων πέντε νησιών του Αιγαίου που εξακολουθούν να έχουν το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Αυτό είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί οπότε θα χρειαστεί μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση.

Κι ενώ υπάρχει η σχετική πρόβλεψη να πληρωθεί το κοινωνικό μέρισμα 2018, ειδικό και γενικό, κατά τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τις πληρωμές και στις αρχές του 2019. Η "συνταγή" είναι το επίδομα στέγασης, ωστόσο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ μειώνονται στο μισό οι δικαιούχοι του, καθώς το κονδύλι του επιδόματος κουτσουρεύτηκε από τα 600 στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος είναι να αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ επιπλέον το κονδύλι για το συγκεκριμένο επίδομα ώστε να μην είναι τόσο δραματική η μείωση στον αριθμό των δικαιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Διανομή έκτακτου μερίσματος μέσα στον Δεκέμβριο

(ΣΑ, 6/10/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!