Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ποιες ρυθμίσεις θα προτείνουν οι τράπεζες στους «κόκκινους» δανειολήπτες από την 1η Νοεμβρίου


Με ρυθμίσεις άλλου τύπου θα κινηθούν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών από την 1η Νοεμβρίου, και μάλιστα πιο επιθετικά. Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν σε όλους τους ιδιώτες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, είτε έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη είτε βρίσκονται εκτός προστασίας. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι ρυθμίσεις αυτές να «τρέξουν» στην πράξη, ώστε να παρουσιάσουν σαφές δείγμα γραφής στον επόπτη, ο οποίος έχει στο μικροσκόπιο τα προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών.

Τα ιδιωτικά NPLs αποτελούν ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά και τα χέρια των τραπεζών είναι ακόμη δεμένα από το θεσμικό πλαίσιο και από τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστωτικά ιδρύματα αποφάσισαν να αρχίσουν να κινούνται επιθετικότερα σε ό,τι αφορά καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, πλην όμως η κοινωνική διάσταση θα πρέπει να οριοθετήσει τη συγκεκριμένη επιθετικότητα.

Έτσι λοιπόν τα πιστωτικά ιδρύματα, ξεκινώντας από τους δανειολήπτες που είναι ήδη ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη, τον νόμο Δένδια ή σε οποιονδήποτε άλλο θεσμικό πλαίσιο νομικής προστασίας χωρίς την έκδοση οριστικών αποφάσεων, θα προτείνουν εξωδικαστικές λύσεις ανάλογες με εκείνες που θα μπορούσαν να απολαύσουν οι δανειολήπτες μέσα από δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες όμως θα αργήσουν.



Η ένταξη στη ρύθμιση που θα προτείνει η τράπεζα προϋποθέτει ότι οι δανειολήπτες θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα, αλλά θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία δεχόμενοι την πρόταση-ρύθμιση των τραπεζών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει χαρτογράφηση του προφίλ των δανειοληπτών και θα κινηθούν κατά τη μέθοδο που εφαρμόζουν και στα επιχειρηματικά δάνεια, δηλαδή βάσει του leader της κάθε περίπτωσης. Αυτό αφορά τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν περισσότερα του ενός δάνεια και από περισσότερες τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα στην οποία ο δανειολήπτης είναι περισσότερο εκτεθειμένος θα πραγματοποιήσει και τη σχετική διαπραγμάτευση με τον υπόχρεο και για λογαριασμό και των άλλων, για να φθάσει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Η εξωδικαστική ρύθμιση που θα προτείνουν οι τράπεζες μπορεί να περιλαμβάνει από κούρεμα και διαγραφή ενός τμήματος του δανείου μέχρι ανταλλαγή με κάποιο ακίνητο ή και σπάσιμο του δανείου σε δύο τμήματα, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί το ένα από αυτά, ή ακόμη και έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Καθώς ανοίγει η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης για δανειολήπτες οι οποίοι εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, δεν μπορεί παρά να ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες οι οποίοι δεν βρίσκονται στην προστασία του νόμου αλλά συνεχίζουν να είναι «κόκκινοι» τουλάχιστον σε ό,τι αφορά δάνεια χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις.

Στην ίδια διαδικασία θα ενταχθούν και μικρές και πολύ μικρές πιστώσεις οι οποίες επίσης έχουν τύχει νομικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες δικάσιμοι έχουν οριστεί έπειτα από ένα αλλά και δύο έτη, κάτι που κάνει πολύ χρονοβόρα τη διαδικασία για τις τράπεζες, οι οποίες πιέζονται για τη μείωση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ρυθμίσεις που θα προταθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες θα αφορούν σε:

1. Όσους βρίσκονται υπό καθεστώς νομικής προστασίας.

2. Όσους έχουν υποβάλει αίτημα και η υπόθεσή τους εκκρεμεί στα δικαστήρια.

3. Όσους δεν έχουν κινήσει διαδικασίες ένταξης σε κάποιο νομικό καθεστώς προστασίας, αλλά έχουν προβλήματα αποπληρωμής.

Πάντως, προκειμένου οι δανειολήπτες να επιλέξουν τις ρυθμίσεις των τραπεζών, οι προτάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι καλύτερες από εκείνες που θα έχουν εντασσόμενοι στο καθεστώς του ν. Κατσέλη.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες θα χρειαστούν εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.

Σε ποια δάνεια αφορούν οι ρυθμίσεις

Η ομαδοποίηση περιπτώσεων αφορά για μεν τα καταναλωτικά δάνεια τα χρέη προς τις τράπεζες που δεν υπερβαίνουν κατά σύνολο τα 50.000 ευρώ και δεν φέρουν εμπράγματες εγγυήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, καταρχήν οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται για δάνεια που ελήφθησαν για την αγορά ή την κατασκευή πρώτης κατοικίας.

Εν συνεχεία θα υπάρξουν επεκτάσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ακίνητα που αποτελούν δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες είναι παρόμοια με εκείνα των δικαστηρίων που σχετίζονται με κινητή και ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη.

Οι τράπεζες με βάση τους νέους στόχους θα τρέξουν τις διαδικασίες και για ανακτήσεις και αυτός είναι ο λόγος στον οποίο προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες.

Μόνο οι πωλήσεις δανείων ας σημειωθεί πως οδηγούν σε μεγάλη ανάλωση κεφαλαίων των τραπεζών, που έχει φτάσει πια να είναι περίπου ισόποση με το ποσό των δανείων που πωλούνται.

Άλλωστε τα funds τα οποία αγοράζουν τα NPLs ήδη βρίσκονται σε πολύ προνομιακή θέση, αφού προτείνουν στους δανειολήπτες γενναία κουρέματα, που φθάνουν μέχρι και το 80% των δανείων, αφού στο μεταξύ έχουν αγοράσει τα δάνεια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

(ΤΕ, 31/10/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς - Νόμος Κατσέλη - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!