Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η/1/19


Σημαντική επιβάρυνση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεδομένου ότι αλλάζει για τρίτη φορά κατά την τελευταία τριετία ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι διατηρούν συνεργασία με μπλοκάκι έστω και με έναν εργοδότη, ενώ παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί σε άλλον εργοδότη. Και αυτοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την ίδια επιβάρυνση που θα είχε οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας.

Θυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η βάση υπολογισμού των εισφορών καθοριζόταν σύμφωνα με το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους. Ο συντελεστής για τον υπολογισμό θυμίζουμε ότι ανέρχεται στο 26,95 %.



Ωστόσο, από 1η Ιανουαρίου του 2018, τα δεδομένα μεταβλήθηκαν εκ νέου. Έτσι, για τον υπολογισμό των εισφορών συνυπολογίζονται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα (καθαρά κέρδη) μαζί με τις εισφορές που καταβλήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος.

Τι ισχύει για το 2018
Διευκρινίζεται ότι για το έτος που διανύουμε και μόνο, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται, επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% του ποσού που προκύπτει από τη βάση υπολογισμού εισφορών, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, προσθέτοντας δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και τις εισφορές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν επί της ουσίας να χρυσώσει το χάπι για την επιβάρυνση που θα έρθει από το επόμενο έτος.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση έρχεται από το 2019
Έτσι, από το 2019, έρχεται μία σημαντικότατη επιβάρυνση, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Από τις αρχές του επόμενου έτους και στο εξής, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος ΚΦΑ και εισφορών του προηγούμενου έτους. Οι εισφορές αυτές μάλιστα θα θεωρούνται οριστικοποιημένες, μετά την εκκαθάριση, και ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει αυτών ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος τις έχει καταβάλει ή τις οφείλει.

Πηγή: forologikanea.gr (ΔΕ, 1/10/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Από 10 έως και 800 ευρώ οι ελαφρύνσεις στις εισφορές των μη μισθωτών



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!