Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τράπεζες: Επέλαση του web και mobile banking


Αν και η Ελλάδα κατέχει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 28 σε επίπεδο χρήσης διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές, εντούτοις οι Έλληνες ωριμάζουν πολύ γρήγορα ψηφιακά. Αυτό δείχνει έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΥ, καταγράφοντας για πρώτη φορά τα ψηφιακά χαρακτηριστικά και στατιστικά της τραπεζικής αγοράς, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 2017.

Με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση μετά τη μείωση των NPLs για τις τράπεζες, η έρευνα της ΕΕΤ και της ΕΥ διαπιστώνει ότι οι πελάτες των τραπεζών έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου για συναλλαγές, χρησιμοποιούν κυρίως χρεωστικές κάρτες για τις online αγορές τους, ενώ έχουν υιοθετήσει πλέον και το ψηφιακό πορτοφόλι.

Στην παρούσα φάση, το 67% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το internet για τις συναλλαγές του με τις τράπεζες, έναντι ποσοστού 81% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28.



Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των χρηστών Smartphone, από 12% το 2012, έφτασε το 66% στα τέλη του 2017, ενώ κάθε πελάτης είναι συνδεδεμένος με 2,3 συσκευές μέσω των οποίων διενεργεί συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός την πολύ γρήγορη ψηφιακή ωρίμαση των Ελλήνων συναλλασσομένων, αφετέρου το περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης των ψηφιακών συναλλαγών.

Για την πληρωμή λογαριασμών και τη μεταφορά χρημάτων, οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το internet και το mobile banking.

Και τα δύο αυτά μέσα συναλλαγών μετρούν στην Ελλάδα 6,25 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Μέσω web banking διενεργήθηκε το 2017 η μεγάλη πλειοψηφία των συναλλαγών, ενώ την ίδια στιγμή, η αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν μέσω κινητού τηλεφώνου κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, ενισχυόμενη περισσότερο από 20 φορές σε σχέση με 5 χρόνια πριν.

Το 73% των ενεργών χρηστών web banking πραγματοποιούν περίπου 277 συναλλαγές ανά λεπτό μέσω διαδικτύου, η αξία των συναλλαγών μέσω web banking ανέρχεται σε 221,7 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 886.000 είναι οι συνδέσεις που γίνονται καθημερινά στο web banking.

Αντιστοίχως, το 43% των ενεργών χρηστών mobile banking, πραγματοποιούν περίπου 27 συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου ανά λεπτό, η αξία των συναλλαγών μέσω mobile ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημερινές συνδέσεις στο mobile banking ανέρχονται σε περίπου 416.000.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν μεγάλη αύξηση των online αγορών, με 3,5 εκατομμύρια πελατών να πραγματοποιούν online αγορές προϊόντων, αξίας 4,5 – 5 δισ. ευρώ. Το 75% των αγορών αυτών πραγματοποιείται σε ελληνικά e – shops, τα οποία υπολογίζονται τώρα σε περίπου 7.000.

Οι online αγορές των καταναλωτών αφορούσαν ταξιδιωτικές υπηρεσίες (83%), υπηρεσίες στέγασης (72%), ηλεκτρονικά και εξοπλισμό Η/Υ (67%), υπηρεσίες εισιτηρίων (66%), υπόδηση και ένδυση (61%) και υπηρεσίες διανομής τροφίμων (59%). Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε καταναλωτές που έκαναν τουλάχιστον μία online αγορά εντός του 2017.




Για τις online αγορές τους οι καταναλωτές χρησιμοποιούν κυρίως χρεωστικές κάρτες, ενώ για πρώτη φορά, το ψηφιακό πορτοφόλι εμφανίζεται στη λίστα των μεθόδων πληρωμών. Ειδικότερα, οι online αγορές πληρώνονται κατά 64% με χρεωστικές κάρτες, 57% με αντικαταβολή, 42% με πιστωτικές κάρτες, 17% με ψηφιακό πορτοφόλι και 9% μέσω PayPal.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του εργαλείου πληρωμής, όπως προκύπτει από την έρευνα των καταναλωτών, είναι σε ποσοστό 47% το ποσό μετρητών που έχει πάνω του ο πελάτης, 43% το ποσό που πρέπει να πληρώσει, 34% τα προνόμια (πόντοι, μίλια κ.λπ.) που προσφέρει η χρήση καρτών έναντι της χρήσης μετρητών και 20% τα κόστη με χρήση κάρτας ή μετρητών. Ποσό 10% των καταναλωτών δηλώνει ότι αυτό εξαρτάται από το μέσο πληρωμής που επιθυμεί ο πωλητής, ενώ ένα ποσοστό 11% δηλώνει κάποιον άλλο ή κανένα λόγο.

Όπως σημειώνει, τέλος, η έρευνα, η χρήση των καρτών έχει διευκολυνθεί πολύ από τον αριθμό των POS που είναι διαθέσιμα πλέον σε όλες τις επιχειρήσεις και τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (+87%). Σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση γίνονται 1,5 εκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, μέσης αξίας 62,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ, 18/9/18)




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!