Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Αλλαγές στη δήλωση ΙΒΑΝ στο ΤΑΧΙS ετοιμάζει η ΑΑΔΕ


Να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στο σύστημα, γεγονός το οποίο μπορεί να συντείνει στη συγκάλυψη έκνομων ενεργειών, θα επιδιώξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα, ούτως ώστε ο αριθμός IBAN που δηλώνεται στο TAXIS στον προσωπικό λογαριασμό του κάθε χρήστη, να αντιστοιχεί στον ίδιο και όχι σε τρίτο πρόσωπο.

Η κομπίνα με τις τροποποιητικές φέρνει αλλαγές
Επί του παρόντος, οποιοσδήποτε φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να δηλώσει στο σύστημα, ένα οποιοδήποτε IBAN, μέσω του οποίου μπορεί να εισπράξει επιστροφή φόρου, χρήματα που προέρχονται από τη λοταρία αποδείξεων, καθώς και αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές.



Οι "μαϊμού" τροποποιητικές

Ωστόσο η πρόσφατη υπόθεση με τις τροποποιητικές δηλώσεις φέρνει αλλαγές. Θυμίζουμε ότι ορισμένοι φοροτεχνικοί στην υπόθεση, την οποία έφερε στο φως το ΣΔΟΕ, σχετιζόταν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και τη δήλωση υπέρογκων ποσών στους ειδικούς κωδικούς για τους τόκους καταθέσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι κωδικοί αυτοί είναι ανοιχτοί και ο καθένας μπορεί να δηλώσει, ό,τι ποσό επιθυμεί, αποτέλεσε και ένα από τα τρωτά σημεία του συστήματος. Μάλιστα, η δήλωση των συγκεκριμένων ποσών γινόταν ανεξάρτητα από τα ποσά που είχαν στείλει οι τράπεζες στη φορολογική αρχή.

Τα ποσά δηλώνονταν στον κωδικό 075, ο οποίος αφορά σε έκπτωση φόρου για ποσά δωρεών προς τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Προέκυπτε με αυτό τον τρόπο έκπτωση φόρου 20%, για τα υπέρογκα ποσά που δηλώνονταν, και στη συνέχεια οι επιστροφές πιστώνονταν σε λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2018
H εφαρμογή του νέου συστήματος, στο οποίο ότι ΙΒΑΝ θα σχετίζεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο, και με αυτό τον τρόπο θα δηλώνεται στο TAXIS, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή έως και το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επομένως η υλοποίησή του θα ισχύει κατά τη διαδικασία υποβολής των επόμενων φορολογικών δηλώσεων από το 2019, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο φορολογικό έτος 2018.

Πηγή: forologikanea.gr (ΔΕ, 3/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!