Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

15/9/18

Τσακαλώτος: Νέα χαλάρωση στα capital controls - Τι λέει για συντάξεις και ΕΝΦΙΑ


Την άμεση περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) προναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» υποστηρίζει ότι με την νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθεί ο «δεύτερος πυλώνας» ο οποίος και προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών αλλά και στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών. Πρακτικά, οι περιορισμοί που θα απομείνουν θα έχουν να κάνουν με την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «η συζήτηση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις είναι σε εξέλιξη» ενώ –εμμέσως πλην σαφώς- αναγνωρίζει ότι στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων δεν θα ισχύσουν ούτε τα αντίμετρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πέραν αυτών που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.Ερωτηθείς για τον ρόλο που αναμένεται να παίξει η Γερμανία στο θέμα των συντάξεων υποστηρίζει ότι «πλέον λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή». Καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις περικοπές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχει εξαγγείλει ενώ λίγες ώρες πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη διατυπώνει το ακόλουθο ερώτημα: «Μήπως θεωρεί ότι θα έχει εκείνος μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020 καθώς –από την προσωπική του αίγλη και μόνο- ξαφνικά θα εκτιναχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και θα ζήσουμε εμείς καλά κι εκείνοι καλύτερα;».

Στο στόχαστρο το υπουργού Οικονομικών μπαίνει και ο Γιάννης Στουρνάρας: «Θα ήμουν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν είχαμε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής».

Επίσης. αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων της ρύθμισης των 120 δόσεων. Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλει μεσοσταθμική μείωση 10% για το 2019 και μεσοσταθμική μείωση της επιβάρυνσης κατά 30% για το 2020. Για το 2020 –δηλαδή μετά τις εκλογές- τοποθετεί χρονικά και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων.

(ΣΑ, 15/9/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!