ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο

29/9/18

"Φωτιά" φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης - Ποιοι και πότε θα λάβουν το επίδομα


Η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον επεκτείνεται πλέον και στις τιμές ενέργειας με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε αμφισβήτηση βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού του 2019.

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των τιμών πετρελαίου (τύπου Brent) στην βάση των οποίων είχε συνταχθεί ο Προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους (2018), ήτοι τα 50,2 δολ. το βαρέλι και η τρέχουσα τιμή του που έχει εκτοξευθεί ήδη στα 82 δολ.

Η διαφορά των 32 δολ. αποτελεί μία παρέκκλιση που ξεπερνά το 60% και η οποία χτυπάει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, προκαλώντας μεγάλες ανατροπές σε πολλά επίπεδα, ενώ συνολικά επηρεάζει αρνητικά την διαμόρφωση του ρυθμού αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια του ΑΕΠ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η τάση θα συνεχίσει στον ορατό ορίζοντα να είναι ανοδική, παρά το γεγονός ότι η αναταραχή στο διεθνές εμπόριο λόγω των αυξανόμενων μέτρων προστατευτισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οδηγεί με την σειρά της σε αυξημένες πιέσεις όσο αφορά την πορεία της ζήτησης στα ενεργειακά προϊόντα και τον "μαύρο χρυσό".Αναλύσεις στον χώρο αυτό συγκλίνουν σε εκτιμήσεις που βλέπουν την τιμή του Βrent στα όρια των 100 δολ/βαρέλι για το επόμενο έτος, αν και οι ίδιες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι τιμές αυτές δεν θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά στην συνέχεια. Παράγοντες όπως οι θετικές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά των χωρών παραγωγής πετρελαίου από τις υψηλές τιμές του Brent σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές αναταραχές όπως τα μέτρων των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, ενισχύουν τις τάσεις ανόδου των τιμών, παρά τις αντίρροπες πιέσεις από το γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος και η επέκτασή του ενισχύουν τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση των τιμών.

Στην εγχώρια οικονομία οι συνέπειες της ανόδου των τιμών θα γίνουν άμεσα αισθητές με την έναρξη εφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι τιμές είναι ήδη πολύ υψηλότερα από τον περσινό χειμώνα.

Με τις τρέχουσες τιμές η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη περίπου κατά 20%. Τον περασμένο χειμώνα η διάθεσή του έκλεισε με τιμή 1,08 ενώ τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει από τα 0,95 λεπτά.

Στις 15 Οκτώβρη που θα αρχίσει ο κύκλος διανομής του αναμένεται να είναι πάνω από το 1,10 ευρώ το λίτρο. Οι διαφορές ξεκινούν από την τιμή προμήθειάς του από τα διυλιστήρια οι οποίες από 513 ευρώ πριν ένα χρόνο, σήμερα είναι 696 ευρώ τον τόνο και αυξάνονται από τις συνέπειες των φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 55 % της τελικής του τιμής.

Συνολικά όμως η επιβάρυνση των τιμών του πετρελαίου στην οικονομία αναμένεται να "ακουσθεί" στην ασθμαίνουσα οικονομική δραστηριότητα κυρίως στις μεταφορές, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας με επιπτώσεις στην ταχύτερη άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές.

Το επίδομα

Τα ποσά των επιδομάτων θέρμανσης θα καταβληθούν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2019. Αυτό θα κυμαίνεται από 18,75 ευρώ έως 312,50 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος των επιδομάτων θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

1. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
2. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ειδικότερα:

Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα. Το επίδομα θα χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος Taxisnet.

Πηγή: capital.gr (ΣΑ, 29/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!