Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Κ. Μητσοτάκης: Ποιες είναι οι δεσμεύσεις του για την οικονομία


Το όραμά του για το "αύριο" της χώρας αποτύπωσε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. "Θα μειώσουμε παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Θα επαναφέρουμε στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας", τόνισε.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις του για την οικονομία

Πλήρης κατάργηση των capital controls από την κυβέρνησή του, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%.

Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%.

Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.



Αναλυτικότερα, οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετίζονται με:

- Τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

- Τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για την φορολόγηση των επιχειρήσεων να περιοριστεί δραστικά στο 24% από 40%, γεγονός που ευνοεί τη φοροαποφυγή και αποθαρρύνει τις προσλήψεις.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια. Με τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη. "Μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών", τόνισε.

- Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένους και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας, με πιο επιθετικό τρόπο τα πρώτα χρόνια, για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

- Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

- Ρύθμιση των "κόκκινων δανείων". Μία ρύθμιση, η οποία είναι βασισμένη στη "γαλάζια" πρόταση για τη Δεύτερη Ευκαιρία. Συγκεκριμένα, όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη καταβολή θα είναι 20 ευρώ το μήνα, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δε θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

- Κατάργηση των capital controls.

- Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. "Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας", ανέφερε.

- Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα.

- Μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ σε όλα τα νέα ζευγάρια που δε βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

- Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβλήθηκε για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10%.

Εστιάζοντας, στο ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί.

Ασφαλιστικό

"Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους. Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ήδη γίνεται σήμερα με τα αντίστοιχα επαγγελματικά, τα οποία και θα ενισχύσουμε. Όλα αυτά πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα. Όρισε, δε, ως μείζονα κλειδιά την προσέλκυση επενδύσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.




Προσέθεσε ότι «υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%» ενώ «αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνησή του θα τρέξει ένα σαρωτικό κύμα επενδύσεων, που θα ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. "Επενδύσεις παντού. Με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές", τόνισε και όρισε ως μείζον κλειδί την πάταξη της γραφειοκρατίας.

(ΣΑ, 15/9/18)




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!