Πρωτογενές έλλειμμα €5,4 δισ. στο 8μηνο * Δημοπρασία 6μηνων εντόκων στις 30/9 * ΤτΕ: Κατά 128 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Αύγουστο * ΟΑΕΔ: 128.384 περισσότεροι άνεργοι τον Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% η ανεργία στο β΄ τρίμηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

1/9/18

Τι σημαίνει για τον δανειολήπτη η «τιτλοποίηση» του στεγαστικού δανείου του


Στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της θα προχωρήσει η Eurobank σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές ξένων οίκων. Το ύψος της τιτλοποίησης αναμένεται να φτάσει ακόμη και στα 2 δις. ευρώ ενώ το «πακέτο» θα περιλαμβάνει δάνεια μικρού (από 30 έως 60.000 ευρώ) ή μεσαίου ύψους (από 60.000 έως 100.000 ευρώ). Για τους δανειολήπτες το στεγαστικό των οποίων θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο καλάθι, εγείρονται ερωτήματα. Πού θα απευθύνεται για τη ρύθμισή του; Θα μπορεί να κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη; Οι πρώτες απαντήσεις που δίδονται, έχουν ως εξής:

Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο δεδομένου ότι βάσει αυτού έχει γίνει και η αρχική υπογραφή της σύμβασης. Άρα, δάνειο για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί αίτηση υπαγωγής στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν μπορεί να πάψει να απολαμβάνει του προστατευτικού πλαισίου. Επίσης, ουδείς μπορεί να εμποδίσει τον δανειολήπτη, να καταθέσει αίτηση και μετά την τιτλοποίηση αν παρουσιαστεί πρόβλημα με την εξυπηρέτηση στο μέλλον.Ο οφειλέτης του τιτλοποιημένου δανείου, θα εξακολουθήσει να απευθύνεται στην Τράπεζα για τη ρύθμισή του ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ενώ δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα ούτε στη διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων. Άλλωστε, και για τους μελλοντικούς αγοραστές των ομολογιών, το ζητούμενο είναι να παραμένουν σταθερές οι χρηματοροές από την εξυπηρέτηση των δανείων, είτε αυτές επιτυγχάνονται μέσα από ρυθμίσεις είτε όχι.

Οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων, είναι μια διαδικασία που θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες σε μια προσπάθεια και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους αλλά και να ανταποκριθούν στους στόχους για περιορισμό των κόκκινων δανείων. Ειδικά το 2019, θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά καθώς ο πήχης από τον στόχο που έχει τεθεί με βάση την μνημονιακή συμφωνία (και η οποία εξακολουθεί να ισχύει τουλάχιστον σε ότι αφορά στον περιορισμό των κόκκινων δανείων) βρίσκεται πολύ ψηλά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Eurobank, στο β΄ εξάμηνο 2018, έναντι στόχου για NPEs στα 17,8 δις. ευρώ, η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στα 17,3 δις. ευρώ. Στόχος για το τέλος του 2018 είναι τα NPEs να μειωθούν στα 15,6 δις. ευρώ (η διαφορά του 1,7 δις. ευρώ φαίνεται ότι θα υπερκαλυφθεί, αφού η Τράπεζα έκανε λόγο χθες για μείωση των NPEs κατά 2 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, η οποία θα προέλθει εξ ημισείας από την πώληση χαρτοφυλακίου NPLs και από ρυθμίσεις – ρευστοποιήσεις – διαγραφές), ενώ για το 2019 ο στόχος είναι για μείωση των NPEs στα 12,1 δις. ευρώ.

Πηγή: fpress.gr (ΣΑ, 1/9/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!