Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Οι νέες εισφορές των αυτοαπασχολουμένων - Πόσα κερδίζουν (πίνακας)


Με την εξαγγελία του πρωθυπουργού «εξουδετερώνεται» η επιβάρυνση του 2018 και του 2019 από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού ενώ «συρρικνώνεται» η βάση υπολογισμού της σύνταξης κάτι που σημαίνει και χαμηλότερες αποδοχές μετά τη συνταξιοδότηση. Με λίγα λόγια, οι επαγγελματίες αποφεύγουν τα χειρότερα, αυτοί που υπάγονται σε υποχρεωτική ασφάλιση για επικούρηση και εφάπαξ γλιτώνουν το «βουνό» των αναδρομικών αλλά θα πρέπει από τώρα να γνωρίζουν ότι η διευκόλυνση θα «πληρωθεί» με χαμηλότερη κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και ένα …συμβολικό εφάπαξ.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές για τους αυτοαπασχολούμενους είναι οι εξής:



1. Ο συντελεστής υπολογισμού της εισφοράς για την κύρια σύνταξη μειώνεται από το 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%. Δηλαδή, ο αυτοαπασχολούμενος θα πληρώνει ως «εργοδότης» του εαυτού του και όχι το άθροισμα των εισφορών που αναλογούν σε εργοδότη και εργαζόμενο. Έτσι, ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών θα περιοριστεί στο 20,28% μαζί με την εισφορά υγείας. Λόγω της μείωσης των εισφορών, θα υπάρξει αντίστοιχη προσαρμογή και της σύνταξης.

2. Ο συντελεστής υπολογισμού της εισφοράς για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ, ναι μεν παραμένει στο 7% και 4% αντίστοιχα αλλά στο εξής θα υπολογίζεται με «σταθερή» βάση υπολογισμού: τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Έτσι, οι υπόχρεοι θα πληρώνουν 64,5 ευρώ τον μήνα για επικούρηση και εφάπαξ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους. Αντίστοιχα θα προσαρμοστούν και οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ ενώ το πιθανότερο είναι ότι το νέο μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2017 για να λυθεί και η εκκρεμότητα με τα αναδρομικά από την 1/1/2017 για 140.000 επαγγελματίες.

3. Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει ότι από την 1/1/2019 οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του αθροίσματος «καθαρά κέρδη συν ασφαλιστικές εισφορές προηγούμενου έτους» χωρίς την έκπτωση του 15%.




Ουσιαστικά, η μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη, εξουδετερώνει την προγραμματισμένη αύξηση λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού που έχει ήδη ψηφιστεί. Αφήνει μάλιστα και ένα όφελος. Σε κάθε περίπτωση, αποτρέπονται τα (πολύ) χειρότερα όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες.


Πηγή: fpress.gr (ΔΕ, 10/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!