Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί * ΟΠΕΚΑ: Στις 13/12 η καταβολή των 1.000 ευρώ σε πολύτεκνες μητέρες * ΟΔΔΗΧ: 813 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 1,09% * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 12,3% οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,6% η ανεργία τον Σεπτέμβριο

27/9/18

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω δημοτικών τελών


Μπορεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων να έχουν αναθερμανθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες ενόψει της ισχύος από την Πρωτοχρονιά των νέων αντικειμενικών αξιών, όμως η κρατική μηχανή δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Συμβολαιογράφοι εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η προϋπόθεση έκδοσης πιστοποιητικού καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου ή μιας γονικής παροχής. Ο λόγος; Η χρέωση δημοτικών τελών ακόμη και για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα τα τελευταία χρόνια και γενικά η χρέωση αναδρομικών επιβαρύνσεων.Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, μια από τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου είναι να έχει εξοφληθεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για την τελευταία πενταετία. Όταν οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται τα τμήματα Εσόδων των δήμου όπου βρίσκονται τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό εξόφλησης ΕΝΦΙΑ τους ενημερώνουν ότι για να εκδοθεί δεν επαρκεί η εξόφληση μόνο του ΤΑΠ. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος και για οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ από την οποία να προκύπτει η ακριβής ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης. Με την προσκόμιση της βεβαίωσης διαγράφονται τα δημοτικά τέλη έως και τις 19 Ιουλίου ενώ χρεώνονται για το διάστημα από τις 20 Ιουλίου έως και την ημέρα κατάθεσης της βεβαίωσης. Το παράλογο του πράγματος εντοπίζεται ακόμη και στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης είχε στο παρελθόν ενημερώσει για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως όταν το είχε αποκτήσει με αγορά. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δήμοι δεν αναγνωρίζουν αυτήν την "ενημέρωση" και θεωρούν ότι ενημερώνονται για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης με την προσκόμιση της βεβαίωσης του ΔΕΔΔΗΕ που προβλέπεται με πρόσφατο νόμο.

Για τη βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ συνήθως οι ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρούνται διότι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο περιφερειακό γραφείο της εταιρείας, αν και οι βεβαιώσεις μπορούν να εκδοθούν από οποιοδήποτε γραφείο. Η ταλαιπωρία για την έκδοση των βεβαιώσεων αλλά κυρίως η χρέωση άδικων δημοτικών τελών καθυστερεί την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ενώ έχουν αναφερθεί από συμβολαιογράφους και περιπτώσεις που κάποιοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια.

Πηγή: capital.gr (ΠΕ, 27/9/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: "Γολγοθάς" η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη κενών ακινήτωνΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!