Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Πότε και πώς θα δοθούν τα αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς


Τι θα γίνει με το Κοινωνικό Μέρισμα
Τόσο ταμειακά όσο και δημοσιονομικά, έχουμε το περιθώριο να δοθούν έως το τέλος του έτους αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Με τη φράση αυτή, αρμόδια πηγή, προδιαγράφει την άμεση κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ, σε μία δόση έως τον Δεκέμβριο και από το συνολικό ποσό τη μερίδα του λέοντος ή 800 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι ένστολοι ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ «μοιράζονται» δικαστικοί και πανεπιστημιακοί, στη βάση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προς το παρόν, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει προγραμματισμός για την καταβολή αναδρομικών στους γιατρούς.



Με τα σημερινά δεδομένα, η καταβολή των αναδρομικών εξαντλεί το δημοσιονομικό χώρο του 2018 που προκύπτει στη βάση της υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν αποκλείεται όμως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση τα νεότερα στοιχεία του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου να δημιουργήσει περιθώριο και για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν σχεδιασμούς καταβολής μερίσματος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στα περυσινά πρότυπα σε ένα σενάριο αντιστάθμισης των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν όμως πως οι συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν από τις αρχές του 2019 και διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει παζάρι για μικρότερες περικοπές ή μαχαίρι σε δόσεις. Τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών μέχρι τώρα είναι αρνητικά στο ενδεχόμενο της ακύρωσης , χωρίς να αποκλείεται όμως μια «ενδιάμεση λύση».

Στο κρίσιμο θέμα των ημερών, εάν το προσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή θα ενσωματώνει ή όχι τις περικοπές οι αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν στο παρά πέντε, το Σαββατοκύριακο μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ και αφού έχει προηγηθεί ένας κύκλος επαφών σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Πηγή: euro2day.gr (ΠΑ, 28/9/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αναδρομικά: Πλήρη για ένστολους, "κουρεμένα" για πανεπιστημιακούς και "ψίχουλα" για γιατρούς του ΕΣΥ (πίνακες)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!