Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι αγρότες θα πάρουν χρήματα τις επόμενες ημέρες


Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα γίνει η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες, ενώ η εξόφλησή της θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη.

Aυτό έκανε γνωστό ο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πληρωμή του υπόλοιπου 20% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Συνεργασία με ΥΠΟΙΚ για το ακατάσχετο των αγροτών

Ως κύριους στόχους του υπουργείου ανέδειξε την απλοποίηση των διαδικασιών και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, μέσω πολιτικών και δράσεων, που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για το ετήσιο ακατάσχετο των αγροτών, ύψους 15.000 ευρώ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην κύρια σύνταξη έως 35% αλλά και στην κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, που βοηθούν τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος όπως φυσικά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στα αγροτικά δάνεια.

Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης είπε πως μεγάλο βάρος της προσπάθειας θα δοθεί στην ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων αλλά και στην εκπαίδευση των αγροτών, ενώ αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ τόνισε «πως θα διατηρήσει το δημόσιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του».

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμος το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης.

Ελεγχοι για τις «ελληνοποιήσεις» στον χώρο του γάλακτος

«Μεταίχμιο» χαρακτήρισε την περίοδο που βρισκόμαστε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, μετά την έξοδο από το μνημόνιο υπογραμμίζοντας ότι «πλέον μπορούμε να χαράξουμε ανεξάρτητη πολιτική». Προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους στο χώρο του γάλακτος, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, αποκαλύπτοντας πως προετοιμάζεται νέα υπουργική απόφαση για τον έλεγχο παραγωγής και εμπορίας γάλακτος.

«Να βοηθήσουμε το ελληνικό προϊόν να γίνει ένα ισχυρό brand name», είπε χαρακτηριστικά.




Εκατοντάδες αιτήσεις για ρύθμιση αγροτικών χρεών

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα εκατοντάδες αιτήσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κορμούση, σχετικά με την πορεία των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ αναμένονται εξελίξεις για τη ρύθμιση των δανείων των εν ενέργεια συνεταιρισμών που είχαν πάρει κεφάλαια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναφέρθηκε επίσης εκτενώς και σε θέματα αλιείας, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός συμπυκνωμένου πλαισίου, που θα έχουν ως απώτερο στόχο την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

(ΤΕ, 12/9/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!