Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΝΦΙΑ και για την κινητή περιουσία των φορολογουμένων


Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 και την αντικατάστασή του από έναν νέο φόρο περιουσίας που θα επιβάλλεται όχι μόνο στην ακίνητη, αλλά και στην κινητή περιουσία των φορολογουμένων, σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι αξίες όλων των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε φυσικού προσώπου θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μία προοδευτική κλίμακα συντελεστών. Από τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων θα αφαιρείται ως αφορολόγητο ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο πιθανότατα θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (έγγαμος, άγαμος, με ή χωρίς προστατευόμενα τέκνα), ενώ τα περιουσιακά στοιχεία θα βρίσκονται από τη βάση δεδομένων του TAXIS που θα αποτελούν το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και θα συγκεντρώνονται πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων.



Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής, στο νέο αυτό φόρο θα υπάγονται:

- Κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες και άλλων ειδών κτίσματα, καθώς και οικόπεδα, αγροί, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν οι φορολογούμενοι κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.
- Αυτοκίνητα Ι.Χ., μοτοσικλέτες, μηχανάκια, τρίκυκλα, σκάφη αναψυχής ταχύπλοα ή μη, εναέρια μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.).
- Κινητά αντικείμενα μεγάλης συνολικής αξίας
- Συμμετοχές των φορολογουμένων σε επιχειρήσεις, καθώς και ορισμένες άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων τους.
- Ακίνητα και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν θα υπάγονται:

Οι καταθέσεις στις τράπεζες και ίσως κι άλλες μορφές αποταμιεύσεων και επενδύσεων, όπως οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Προχωρεί το περιουσιολόγιο
Την ίδια ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να θέσουν εντός του έτους σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2020.

Το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως, ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, οχήματα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια κλπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Έτσι, από τις μεταβολές στην ακίνητη και κινητή περιουσία κάθε φορολογούμενου θα εντοπίζεται ευκολότερα η φοροδιαφυγή καθώς κάθε προσαύξηση περιουσίας που θα καταγράφεται στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.

(ΠΑ, 7/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!