ΤτΕ: Στα 5,56 δισ. το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2019 * Εκτός λειτουργίας το TAXISnet από την Παρασκευή 24/1/2020 στις 16:00 έως και το Σάββατο 25/01 στις 10:00 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,6% υποχώρησε η ανεργία τον Οκτώβριο * Στα 1,478 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Νοέμβριο * Στα 1.147,01 ευρώ ο μέσος μισθός τον Ιούνιο 2019 * Από 13/1 έως 29/2 οι χειμερινές εκπτώσεις - Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 19/1 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

15/9/18

Αγώνας δρόμου για να «μαζέψουν» τη ζημιά με τις συντάξεις


Να επιτύχει μέσα σε 15 ή 30 ημέρες (έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο) την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων που χθες διέψευδαν σε όλους τους τόνους οι Βρυξέλλες, βάζει πλέον στόχο η κυβέρνηση.

Ωστόσο το κυβερνητικό «αλαλούμ» και τα «fake news» περί συμφωνίας των δανειστών προσέφεραν την χειρότερη δυνατή υπηρεσία στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς προκάλεσαν διεθνή αναστάτωση και «καραμπόλα» αντιδράσεων, που δεν ευνοούν την ευόδωση του στόχου για μη περικοπή των συντάξεων. Η άμεση διάψευση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν («μην ακούτε κανέναν, οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται») συνοδεύτηκε και από την ομολογία αρμόδιου ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης ότι «συμφωνία για μη περικοπή των συντάξεων δεν θα μπορούσε να είναι αληθινή» γιατί …δεν γίνεται διαπραγμάτευση στην Αθήνα.

Η ζημιά όμως στη διαπραγμάτευση από τη διεθνοποίηση του θέματος είναι πια δεδομένη, καθώς η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο είναι διαρκώς στο επίκεντρο αγορών και ξένων κυβερνήσεων.Και ενώ ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους πριν από μια εβδομάδα στην ΔΕΘ τηρώντας τη γραμμή Τσακαλώτου και αποφεύγοντας ακραίες δηλώσεις για να μην «τρομάξει» τους ξένους και τις αγορές («και ο κολιός τον Αύγουστο» όπως εξήγησε ο ίδιος) εχθές ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρείχε κάλυψη στο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (που μετέδωσε την λάθος είδηση σε λάθος timing) ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές, αλλά και το ΔΝΤ ακόμα δέχθηκαν να μην κοπούν οι συντάξεις! Επιτέθηκε μάλιστα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξέδωσαν έτσι και αυτά ανακοινώσεις, όχι μόνον για να διαψεύσουν ότι «ενημερώθηκαν από τους δανειστές» να λέει ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις (όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα), αλλά και για να αποκαλύψουν ότι στις συναντήσεις που είχαν τα ίδια με τους θεσμούς στην Αθήνα, οι ξένοι απεσταλμένοι τους διαβεβαίωσαν ότι κανένα σχέδιο για μη περικοπή των συντάξεων δεν έχουν λάβει από την κυβέρνηση.

Αλλά και αυτό ακόμη το κοινό ανακοινωθέν των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, που εκδόθηκε μόλις ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, αναφέρει μεν τα θέματα που συζητήθηκαν με την κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά πουθενά και τίποτα για μη περικοπή των συντάξεων. Αντιθέτως λέει ότι η Ελλάδα πρέπει «να συνεχίσει και να ολοκληρώσει» τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει!

Παρόλα αυτά όμως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι «το οικονομικό επιτελείο έθεσε το θέμα» της μη περικοπής των συντάξεων.

Μετά από όλα αυτά τα αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό, τα οποία πυροδοτήθηκαν από το λάθος δημοσίευμα του κρατικού Πρακτορείου, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η έκθεση που τον Νοέμβριο θα στείλουν οι θεσμοί στο Eurogroup, θα έχει θετική εισήγηση για μη περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019. Το ζητούμενο είναι όμως να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup ως τις 5 Νοεμβρίου, γιατί αλλιώς η κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού (με ή χωρίς περικοπές συντάξεων) θα είναι στον αέρα.
Στον αέρα είναι όμως και το «πακέτο Τσίπρα» για τις παροχές καθώς κυβέρνηση και δανειστές δεν συμφώνησαν ούτε στην κοστολόγησή του καλά-καλά, ενώ ανοικτό μένει και θα εξεταστεί με εξ αποστάσεως ανταλλαγή στοιχείων το θέμα του «δημοσιονομικού χώρου» για να εφαρμοστούν. Όπως έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή «δεν ξέρουμε ποιες από τις εξαγγελίες αυτές θα εφαρμοστούν το 2019, το 2020 και το 2021. Και οι θεσμοί στην Έκθεση που θα βγάλουν τον Νοέμβριο μπορούν να σου πουν "κάνε κάποιο άλλο μέτρο" (…) Ή μπορεί να μας πουν "είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πορεία σε κάποια σημεία σε άλλα όχι", όπως πχ σε κάποια ιδιωτικοποίηση να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία κλπ. Μετά θα πουν "αυτά είναι τα μέτρα για το 2019" και τι επίπτωση θα έχουν. Εμείς θα πούμε τότε ότι πιο θετική επίδραση στην Ανάπτυξη θα έχει πχ το β ή το γ. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν θα επιβάλλουν τι θα μπει στο πακέτο. Το σύνολο τους ενδιαφέρει».

Θολό παραμένει όμως το τοπίο και για τις μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση. Ενώ στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μιλούσε για 1,2 νοικοκυριά που θα έχουν μέγιστο όφελος 50% το 2020, στο ΑΠΕ διέρρευσαν προχθές πίνακες με στοιχεία που, θεωρητικά τουλάχιστον, σχετίζονται με την παρουσίαση που έγινε στους θεσμούς και αυτά δείχνουν ότι τα νοικοκυριά με την μείωση αυτή θα είναι τριπλάσια (3,488 εκατομμύρια συνολικά). Αντίστοιχα όμως «ανεβοκατεβαίνει» και το κόστος που θα έχει ο Προϋπολογισμός από ένα τέτοιο μέτρο, αν και δεν παραμένουν άγνωστα οι νέες αντικειμενικές που θα αυξηθούν το 2019 και το 2020, καθώς και αν θα συμπεριληφθούν στον Φόρο ακίνητης περιουσίας και τα αγροτεμάχια.

Πηγή: newmoney.gr (ΣΑ, 15/9/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!