Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Τα τρία στοιχήματα για τις τράπεζες


Τρία στοιχήματα, που αποτελούν στην πραγματικότητα τους κρίκους μιας αλυσίδας, καλούνται να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες: μείωση «κόκκινων» δανείων, εντοπισμός στρατηγικών κακοπληρωτών και επιστροφή καταθέσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και πάλι νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Τον Ιούλιο, για πρώτη φορά ύστερα από 37 μήνες, διαμορφώθηκαν οριακά πάνω από τα 130 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο.



Πολλά, ωστόσο, θα κριθούν όχι μόνο από τις πολιτικές των τραπεζών, αλλά και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πώς αυτή θα αποτυπωθεί στα εισοδήματα των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό, οι διοικήσεις των τραπεζών χαρακτηρίζουν την έξοδο από τα μνημόνια ως ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα, τονίζουν ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η προσπάθεια να μειωθούν θα πρέπει να ενταθεί, καθώς ο Δεκέμβρης του 2019 δεν είναι μακριά, όταν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο -βάσει των υφιστάμενων στόχων που τον Οκτώβριο αναμένεται να αναθεωρηθούν- θα πρέπει να έχει μειωθεί κοντά στα 64 δισ. ευρώ ή στο 35% επί των συνολικών χορηγήσεων, ώστε να είναι εφικτός ο επόμενος στόχος, αυτός του 2022, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να πέσουν σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων θα είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank να ανακοινώνει πρώτη ότι προχωρά σε τιτλοποίηση για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας), ενώ αναμένεται η τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η τιτλοποίηση επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» στεγαστικών και να μην υιοθετήσουν την ακραία λύση πώλησης δανείων σε funds.

Οπως εξηγούν για τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια, θα εκδοθούν ομόλογα και οι τράπεζες θα διακρατήσουν μέρος τους. Τα υπόλοιπα σε ποσοστό 50% θα πωληθούν.

Με τον τρόπο αυτόν, θα έχουν κέρδος από την πώληση των ομολόγων και ταυτόχρονα θα πετύχουν μείωση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Τα ίδια τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι, ακόμα κι αν το δάνειο έχει τιτλοποιηθεί, ο οφειλέτης μπορεί να έχει την προστασία του νόμου Κατσέλη ή να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα.

Κι αυτό γιατί τα τιτλοποιημένα δάνεια εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του ελληνικού θεσμικού πλαισίου.




Εντοπισμός
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί, καθώς αρκετά θα γίνουν… ενήμερα, όχι λόγω ξαφνικής βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών, αλλά επειδή θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πέρα από τις κραυγαλέες περιπτώσεις που αναδείχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν δανειολήπτες με μεγάλα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες, αλλά και μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί πόσοι δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου και συνεπώς θα βρεθούν εκτός της προστατευτικής ομπρέλας.

Τα στοιχεία αυτά θα επαληθεύσουν (ή όχι) τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 30% στρατηγικούς κακοπληρωτές, μεταξύ των 200.000 που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου, με στεγαστικά ύψους 8,25 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr (ΤΡ, 4/9/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!