Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθεί ο επαγγελματικός λογαριασμός στην ΑΑΔΕ


Μέχρι την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 έχουν προθεσμία οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώσουν τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Επισημαίνεται ότι, εάν δεν πράξουν αυτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες τότε κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) σε ανακοίνωση της, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ Β’ 3965) η υπ’ αριθμ. ΔΕΑΦ 1128500ΕΞ2018 Υπουργική Απόφαση, με τις διατάξεις της οποίας τροποποιείται η ισχύουσα ΚΥΑ για τη ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω Απόφαση οι δικαιούχοι πληρωμής που ορίζονται στο άρθρο 1(1) της ΚΥΑ 45231 «για τη ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές» υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους Επαγγελματικό/ούς Λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους επιλέξιμους ΚΑΔ. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.

Περαιτέρω, οι μεταβολές που επέρχονται στους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς θα πρέπει να δηλώνονται εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία επήλθε η μεταβολή. Για την πρώτη εφαρμογή οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης.

Σε περίπτωση μη δήλωσης Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στους δικαιούχους πληρωμής του άρθρου 1(1) της ΚΥΑ 45231 διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους δικαιούχους πληρωμής, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5α(4) και (5) της ΚΥΑ 45231, νοείται ως μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού και επιφέρει το πρόστιμο των 1.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΑΑΔΕ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

(ΠΕ, 20/9/18)




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!