1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

7/9/18

Αυθαίρετα: Από τη μια γκρεμίζονται, από την άλλη νομιμοποιούνται


Τη βούληση της κυβέρνησης να προσαρμόσει το νομοσχέδιο για τους αυθαίρετους οικισμούς μέσα σε δάση, με όσα συνέβησαν στη ΝΑ Αττική μέσα στο καλοκαίρι, καταδεικνύει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου. Ταυτόχρονα όμως προχωρεί το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων που έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Αύγουστο, επεκτείνοντας την δράση του σταδιακά εκτός από την Αττική (παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, Μάνδρα κ.α) και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος προσδιόρισε την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις σε ένα μήνα.

Απέφυγε όμως να δώσει σαφή στοιχεία για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το ΥΠΕΝ. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι η ρύθμιση δεν θα φέρει πολεοδόμηση, θα ακολουθήσει την δασική νομοθεσία και ότι δεν θα νομιμοποιηθούν κτίσματα σε περιοχές προστασίας. «Δεν θα μπορούσε π.χ. να γίνει τακτοποίηση δασικού αυθαιρέτου σε μια περιοχή NATURA, ή σ’ έναν εθνικό δρυμό ή σ’ ένα ρέμα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να λυθούν προβλήματα ώστε να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοια ελλείμματα στη χώρα μας».Οι νέες ρυθμίσεις θα προχωρήσουν παρά την αδράνεια 27 δήμων, να στείλουν τα όρια των οικισμών τους και τους αυθαίρετους οικιστικούς πυρήνες, ώστε η πολιτεία να πάρει στα χέρια της μια πλήρη καταγραφή της πραγματικότητας, προκειμένου να νομοθετήσει.

Οι οικιστικές πυκνώσεις σχεδιάστηκαν προκειμένου να επιταχυνθεί η κύρωση των δασικών χαρτών καθώς οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρέθηκαν από τις αναρτήσεις. Στόχος ήταν να αποφευχθούν οι μαζικές αντιρρήσεις που θα φρέναραν την ορμή των δασικών χαρτών.

Από τις αρχές τους έτους, νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου είχε αναλάβει να εκπονήσει σχέδιο νόμου για την διαχείριση των οικισμών αυτών. Η 15μελής επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, η τραγωδία των πυρκαγιών στο Μάτι, εμπόδισε την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου, καθώς άλλαξε την ατζέντα του υπουργείου.

Με βάση το αρχικό σχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθεί, για την τακτοποίηση οικισμών μέσα σε δάση, προβλέπεται να υπάρξει μια σαφής κατηγοριοποίηση.

Οσα ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9.6.1975 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος) θα εξαιρούνται, υπό προϋποθέσεις, οριστικά από την κατεδάφιση έναντι ενός τιμήματος το οποίο θα μπορεί να καταβάλλεται σε δόσεις. Για όσα ανεγέρθηκαν αργότερα, προτείνεται να δοθεί παράταση της διατήρησής τους για κάποια χρόνια, με την καταβολή ενός υψηλότερου τιμήματος. Για να αντιμετωπιστεί το αγκάθι του ΣτΕ, η πρόταση της Επιτροπής είναι να βρεθεί ένα είδος «δασικού ισοζυγίου», ώστε τα ποσά των προστίμων να κατευθυνθούν στο περιβάλλον.

Πηγή: newmoney.gr (ΠΑ, 7/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!