ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

7/9/18

Τα τρία σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις


Άλλη μια εξαγγελία που φαίνεται ότι πάει στον ...βρόντο. Όσο υπήρχε χρόνος, οι υπουργοί διαμήνυαν ότι τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα γίνουν, ότι η κυβέρνηση θα τις έπαιρνε πίσω. Τώρα που οι αγορές και οι δανειστές έστειλαν μήνυμα να μην παίζουν με τις δεσμεύσεις, άλλαξαν κατεύθυνση και λένε "θα δούμε".

Η κυβέρνηση πέρασε σε δεύτερη φάση επικοινωνιακής τακτικής με στόχο να δώσει παράταση στις ελπίδες που τρέφουν οι συνταξιούχοι για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Τώρα λένε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τον Οκτώβριο… Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Μαξίμου θέλει να συνεχίσει να κρατά ομήρους τους συνταξιούχους με απώτερο στόχο τις ψήφους τους.

Έτσι, τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν σενάρια παράτασης στην έναρξη των περικοπών και σενάρια μειώσεων σε δόσεις.Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το ένα σενάριο λέει ότι η μειώσεις θα γίνουν έξι μήνες αργότερα. Από τον Ιούλιο του 2019 δηλαδή και όχι από 1/1/2019. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο. Εάν μάλιστα επιλέξει να κάνει εκλογές τον Μάιο τότε οι περικοπές δεν θα έχουν γίνει και η καυτή πατάτα θα πάει στην επόμενη κυβέρνηση...

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι οι περικοπές θα γίνουν σε δόσεις σε βάθος διετίας. Οι μειώσεις δηλαδή θα γίνονται ανά έξι μήνες σταδιακά έτσι ώστε να μην είναι μεγάλο το σοκ από το συνολικό ύψος των περικοπών. Με τον τρόπο αυτό η μείωση που θα έρθει από 1/1/2019 δεν θα είναι τόσο μεγάλη και έτσι θα περιοριστεί κάπως το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το χειρότερο για τους συνταξιούχους λέει ότι δεν θα γίνει τίποτε, ότι δηλαδή ο νόμος θα ισχύσει ως έχει και έτσι οι μειώσεις 18% θα γίνουν κανονικά, όπως άλλωστε επιμένουν και οι δανειστές.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο από όλους είναι ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της θα μοιράσει και φέτος, πιθανότατα στα τέλη Δεκεμβρίου το εφάπαξ ποσό στους χαμηλοσυνταξιούχους (κοινωνικό μέρισμα), το οποίο και πάλι θα βαφτίσει 13η σύνταξη, παρά το γεγονός ότι θα είναι ποσό που δεν αντιστοιχεί στο ποσό της 13ης σύνταξης και ούτε θα το λάβουν οι συνταξιούχοι στο σύνολό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τα τρία κριτήρια των θεσμών για το ζήτημα των συντάξεων

(ΠΑ, 7/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!