Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΦΚΑ: Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν τις μισές εισφορές


Τη μείωση της εισφοράς του Κλάδου Σύνταξης κατά 50% μπορούν να πετύχουν εργαζόμενοι, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 39 του ν.4387/2016.

Πιο συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλισμένοι που εισφοροδοτούνται με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, δηλ. Ελ. Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι υπαγόμενοι στην ασφάλιση των π. Φορέων ΟΑΕΕ, ΤΑΝΤΠ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Για την υπαγωγή στην διάταξη απαιτείται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης σε ένα ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς Κύριας Ασφάλισης και η εξόφληση των εισφορών για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα.

Το δικαίωμα υπαγωγής στη διάταξη ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής αίτησης από την πρώτη του επόμενου μήνα.



Για τη συμπλήρωση των 40 ετών συνυπολογίζονται: α) χρόνοι πραγματικής ασφάλισης, β) χρόνοι προαιρετικής ασφάλισης και γ) πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης.

Οι νέες διατάξεις αφορούν στους ενεργούς Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους και ως εκ τούτου στο πεδίο εφαρμογής τους δεν εμπίπτουν οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Η μείωση δεν εφαρμόζεται σε εισφορά που προκύπτει από εισόδημα που εισφοροδοτείται με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.4387/2016.

Το δικαίωμα λήγει με τη διακοπή της ασφάλισης, την συνταξιοδότηση ή με υποβολή σχετικής αίτησης διακοπής από τον ασφαλισμένο.

(ΚΥ, 2/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!