Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ (upd)


Φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία, στοχευμένες παροχές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, μείωση εισφορών για μερίδα επαγγελματιών αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ δίνοντας έντονο προεκλογικό «άρωμα» στην ομιλία του. Και τούτο παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει στην αρχή πως δεν θα ανακοινώσει παροχές αλλά θα παρουσιάσει το όραμα της κυβέρνησης του φροντίζοντας παράλληλα να δηλώσει πως «θα τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και τα επόμενα χρόνια».

Στο μεταξύ τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή της χώρας σε «επενδυτική διαβάθμιση» εντός της επόμενης διετίας, κάτι που σημαίνει πως οι σχεδιασμοί για έξοδο στις αγορές μάλλον πηγαίνουν προς τα πίσω.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός είπε ότι για το διάστημα 2019-2022 απελευθερώνεται κατ΄ελάχιστον δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ, ο οποίος επιτρέπει ορισμένες παροχές.



Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε:

Πιθανή απόδοση μερίσματος φέτος, για την οποία όπως είπε «θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους».

Καταβολή αναδρομικών 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Νομοθέτηση, μέχρι το τέλος του έτους, σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι 30%, ενώ για 1,2 εκατ. Χαμηλές περιουσίες θα φτάσει το 50%. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη από 1/1/2019 και η δεύτερη από 1/1/2020.

Παράλληλα, όπως είπε, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος.

«Από την 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης, όπως είπε, τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από την 1η Ιανουαρίου του 2021 την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Επίσης ανακοίνωσε την από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Επίσης από 1/1/19, όπως είπε, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, μειώνοντας έως και 35% το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον λαμβάνεται πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου εξήγγειλε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, «ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».




Συντάξεις

Σε ο,τι αφορά τις συντάξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την περικοπή τους. Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε, κατά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου «θα εξηγήσουμε στους εταίρους ότι το μέτρο (σ.σ. περικοπή συντάξεων) δεν είναι διαρθρωτικό και πως είναι αντιαναπτυξιακό». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται την ελληνική θέση και «είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική προσαρμογή για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στόχο το διπλασιασμό των δαπανών για την πρόνοια στα 4 δισ ευρώ ως το 2021 και παράλληλα έθεσε στόχο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε σε 5 χρόνια, όπως είπε να συγκλίνει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη από τον Οκτώβριο των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να υλοποιηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της Δημοκρατίας.

Τέλος ο κ. Τσίπρας επεφύλασσε και κάτι για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ ανακοινώνοντας πως «παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

(ΣΑ, 8/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!