Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίζουν για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο


Τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίζουν πλέον για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και ο δικαστής θα κρίνει αν η σύμβαση του δανείου που υπέγραψε ο δανειολήπτης με την τράπεζα ήταν ή όχι καταχρηστική. Αν δηλαδή ο δανειολήπτης αντιλαμβανόταν τι υπέγραφε…

Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πέταξε το μπαλάκι στους εθνικούς δικαστές.

Και έτσι οι 65.000 Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο θα πρέπει να δουν κάτω από άλλο πρίσμα τη διευθέτηση των οφειλών τους, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί, τα τελευταία χρόνια λόγω της ενδυνάμωσης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Η ενίσχυση του ελβετικού είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το αρχικό ποσό που έλαβαν ως δάνειο μέχρι και 50%.

Μέχρι στιγμής περίμεναν ότι για το θέμα θα υπήρχε μία οριζόντια λύση, που θα δινόταν με νομοθετική ρύθμιση, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις είναι αντικρουόμενες. Συνήθως οι δανειολήπτες –που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με ομαδικές αγωγές- δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό, όμως οι αποφάσεις αυτές «πέφτουν» στα δευτεροβάθμια δικαστήρια.



Το μείζον θέμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο δικαστής είναι αν:

· Ο δανειολήπτης ήταν πλήρως ενημερωμένος για τους κινδύνους που ενείχε η σύναψη δανείου σε ξένο νόμισμα λόγω αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

· Αν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν επενδυτικά προϊόντα.

· Αν η πληρωμή της δόσης πρέπει να γίνεται με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης, ή την ισοτιμία που ισχύει την ημέρα πληρωμής της δόσης.

Και αν η τράπεζα εφάρμοσε μηχανισμούς αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελληνικά δικαστήρια έχουν εκδώσει αποφάσεις, με τις οποίες δέχονται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν επενδυτικά προϊόντα. Και πρόσφατα το Εφετείο Αθήνας, δικαίωσε τράπεζα που είχε κατά της πρωτόδικης απόφασης που είχε εκδοθεί υπέρ δανειοληπτών.

Οι τράπεζες έχουν απευθύνει κάλεσμα στους δανειολήπτες του ελβετικού να ρυθμιστούν, προτείνοντας τη λύση split and freeze. Δηλαδή το δάνειο «σπάει» στα δύο και το ένα τμήμα εξυπηρετείται κανονικά, ενώ το άλλο «παγώνει». Με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση του δανείου, στη λήξη θα διαγραφεί το τμήμα του «παγωμένου» δανείου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε για το θέμα καθώς 5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν λάβει δάνεια με ρήτρα ελβετικό φράγκο.

Και μεταξύ των άλλων στην απόφαση του σημειώνει πως:

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή πληροφόρηση ώστε αυτοί να είναι σε θέση να λαμβάνουν συνετές και εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Τούτο συνεπάγεται ότι η ρήτρα περί του συναλλαγματικού κινδύνου πρέπει να γίνεται κατανοητή από τον καταναλωτή τόσο από τυπική και γραμματική άποψη όσο και ως προς το συγκεκριμένο περιεχόμενό της. Επομένως, ο μέσος καταναλωτής, ο οποίος έχει τη συνήθη πληροφόρηση και είναι ευλόγως επιμελής και ενημερωμένος, πρέπει να μπορεί όχι μόνο να γνωρίζει το ενδεχόμενο υποτίμησης του εθνικού νομίσματος έναντι του ξένου νομίσματος στο οποίο έχει συνομολογηθεί το δάνειο, αλλά επίσης να αξιολογεί τις δυνητικά σημαντικές οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ρήτρας στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Πηγή: mononews.gr (ΠΑ, 21/9/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: Τελευταία ελπίδα ο Άρειος Πάγος



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!