Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

«Δεύτερη ευκαιρία» με χαμηλότοκα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Μια δεύτερη ευκαιρία για ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν την επιχείρησή τους να καταρρέει κατά τη διάρκεια της οκταετούς οικονομικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει η δράση «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». Ενα πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που παρέχει τη δυνατότητα και σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους μέσω χαμηλότοκου δανεισμού. Τα δάνεια αφορούν είτε κεφάλαια κίνησης είτε επενδύσεις, με το ύψος τους να αρχίζει από τα 10.000 ευρώ και να φτάνει έως και τα 800.000 ευρώ. Αυτή η δράση αποτελεί ουσιαστικά μια δίοδο δανεισμού για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τη στιγμή που οι τράπεζες κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα των δανείων.

Το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», που τρέχει εδώ και μερικούς μήνες, θα μείνει ανοιχτό για αιτήσεις έως τον Νοέμβριο. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 384.000.000 ευρώ και προέρχεται κατά 192.000.000 ευρώ από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και κατά το ίδιο ποσό από τις τράπεζες που συμμετέχουν. Στόχοι της δράσης είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και η ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Το μισό κεφάλαιο κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας υπό τη διαχείριση του ΕΤΕΑΝ, ενώ το υπόλοιπο 50%, αυτό της τραπεζικής συμμετοχής, είναι έντοκο. Ετσι το τελικό επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται στο ήμισυ του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού για κάθε επιχείρηση.



Επιλέξιμες για να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων, που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια. Τα προσφερόμενα δάνεια είναι δύο κατηγοριών. Η πρώτη αφορά δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης) για δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα (π.χ. δαπάνες ίδρυσης, επέκτασης μιας επιχείρησης) και για δαπάνες που σχετίζονται με το εμπορικό / συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης (αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών, αγαθών, υπηρεσιών και εμπορευμάτων, γενικά έξοδα, εργασιακό κόστος κ.λπ.). Το ύψος τους κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα χρόνια.

Η δεύτερη κατηγορία παρέχει δάνεια επενδυτικού σκοπού, χρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που είτε υπάχθηκαν στον παλιό αναπτυξιακό νόμο (Ν.3299/2004) και σε άλλα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης (π.χ. ΕΣΠΑ), χωρίς εν τέλει να υλοποιηθούν, είτε δεν εντάχτηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 10.000 έως 800.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής από πέντε έως 12 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος από έξι μήνες έως δύο έτη, ανάλογα με τον χρόνο υλοποίησης της επένδυσης. Σημειώνεται ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί υπό προϋποθέσεις και στις δύο κατηγορίες δανείων.

Ολες οι δαπάνες, τα παραστατικά των οποίων έχουν εκδοθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2017 (λήξη α’ φάσης ΤΕΠΙΧ) και έπειτα και δεν έχουν εξοφληθεί κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος δανειοδότησης στην τράπεζα, θεωρούνται επιλέξιμες. Αντίθετα, μη επιλέξιμες δαπάνες χαρακτηρίζονται εκείνες που χρηματοδοτούν χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες real estate (όχι ως μέρος της παραγωγικής επένδυσης) ή που επιτρέπουν χρηματοδότηση στον τελικό καταναλωτή. Επίσης, δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με τις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης και τις δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό της Ε.Ε. Πέρα απ' αυτό, δεν θεωρούνται επιλέξιμες η εξόφληση υποχρεώσεων από υφιστάμενο δανεισμό και ο ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί, ακόμη και αν δεν ανακτάται.

Τράπεζες
Για την υλοποίηση της δράσης έχουν ήδη προχωρήσει σε συνεργασία 10 τράπεζες, οι οποίες μαζί με το ΕΤΕΑΝ έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να είναι άμεσα σε πλήρη ετοιμότητα για την παραλαβή, την αξιολόγηση και την αποστολή των σχετικών αιτήσεων δανείων προς το ΕΤΕΑΝ. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα των συνεργαζόμενων τραπεζών για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αιτήματος. Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Αττικής, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, την Παγκρήτια Συνεταιριστική, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας. Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΕΤΕΑΝ (τηλ. 210-7450400, www.etean.gr.).

(ΚΥ, 9/9/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικών σχεδίων.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!