Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ανεβάζουν ταχύτητα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί


Την επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με εντατικότερο ρυθμό αλλά και με αποτελεσματικότερες διαδικασίες σηματοδοτεί ο Σεπτέμβριος. Η αυλαία ανοίγει αυτή την εβδομάδα με 588 πλειστηριασμούς ακινήτων, που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ συνολικά είναι προγραμματισμένοι 16.707 πλειστηριασμοί έως τις 3 Απριλίου 2019.

Καθοριστική για την επιτυχία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών είναι η αναβάθμιση της πλατφόρμας eauction που έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα.

Ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας με τη χρήση εργαλείων που θα επιτρέπουν στον χρήστη να εντοπίζει ευκολότερα τα ακίνητα που τον ενδιαφέρουν με κριτήρια όπως η περιοχή, το εμβαδόν ή η τιμή του ακινήτου σε πρώτη φάση, αναμένεται να συμβάλει στη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο μέσω του πλειστηριασμού. Η πληροφόρηση που παρέχεται είναι σήμερα μέσω του συνοδευτικού υλικού που περιγράφει τα χαρακτηριστικά και την τοποθεσία του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να αναζητήσει ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές μέσω keywords.

Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει τεθεί με έμφαση από τις εποπτικές αρχές που διαπιστώνουν ότι δέκα μήνες μετά την έναρξή της, τα αποτελέσματα ως προς την ενεργοποίηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων δεν είναι ικανοποιητικά. Ηδη, οι εποπτικές αρχές έχουν ζητήσει την αναβάθμιση της πλατφόρμας και τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης που παρέχεται μέσω αυτής όχι μόνο με δυνατότητες αναζήτησης, αλλά και με φωτογραφίες των ακινήτων που πλειστηριάζονται. Ο εμπλουτισμός της πληροφόρησης θα γίνει σταδιακά και εκτός από την κατηγοριοποίηση των ακινήτων με βάση την τιμή, την περιοχή κ.ά. θα επεκταθεί με φωτογραφίες του εξωτερικού του κτιρίου σε πρώτη φάση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν και φωτογραφίες από το εσωτερικό του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό.



Στόχος είναι η πλατφόρμα των πλειστηριασμών να γίνει ελκυστική για τον χρήση και να επιτρέψει την αύξηση της επισκεψιμότητας από τους ενδιαφερομένους. Βελτιώνοντας την προσφορά θα αυξηθεί και η ζήτηση και, συνεπώς, και οι τιμές στην αγορά ακινήτων, που ήδη εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Η διευκόλυνση των αγοραστών αλλά και η επανεκκίνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων θεωρείται καθοριστική και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαθέσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα eauction έχει ανακοινωθεί η διενέργεια 16.600 πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από το 2019 και μετά, με τον προγραμματισμό να ανεβάζει τον ετήσιο στόχο στις 40.000 κάθε χρόνο.

Οπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου έως και τα τέλη Ιουλίου η Alpha Bank έχει βγάλει στον πλειστηριασμό 1.413 ακίνητα, η Εθνική Τράπεζα 1.594, η Eurobank 2.117 και η Πειραιώς 1.594. Οι μισοί περίπου πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν απέβησαν άκαρποι, καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από αγοραστές. Μεγάλος αριθμός ακινήτων που διατέθηκε μέσω πλειστηριασμού και συγκεκριμένα το 70%-80%, αγοράστηκε από τις ίδιες τις τράπεζες σε μια προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα κυρίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ότι οι πλειστηριασμοί δεν αποτελούν κενό γράμμα. Τα επίσημα πάντως στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των οφειλετών που προσήλθε σε ρύθμιση υπό την απειλή της ρευστοποίησης του ακινήτου τους περιορίζεται στο 5% κατά μέσον όρο.

Πηγή: Καθημερινή (ΤΕ, 5/9/18)



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!