ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων την Τετάρτη 28/8 * 1,686 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούνιο * Μείωση των εξαγωγών κατά 9% τον Ιούνιο * Στα 356,5 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο 2019 * ΟΑΕΔ: 893.310 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο * ΤτΕ: Στα 1,524 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα επταμήνου * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

22/9/18

Επεκτείνεται το βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος


Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι καταναλωτές στους οποίους η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες

Σε σειρά παρεμβάσεων για τα νοικοκυριά που τους κόπηκε το ρεύμα λόγω οφειλών προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η προθεσμία προέβλεπε ότι το ειδικό βοήθημα δικαιούνταν νοικοκυριά που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 30 Ιουνίου, με συνέπεια να μένουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση λοιπόν, με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προωθήθηκε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επεκτείνει το μέτρο του ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση και για τα νοικοκυριά που τους έκοψαν το ρεύμα το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το χρονικό όριο, μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει η αποσύνδεση από το δίκτυο, θα επεκταθεί στις 21 Σεπτεμβρίου (από 30 Ιουνίου).Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Ειδικότερα:
α) για συνολική οφειλή έως 6.000 ευρώ, καλύπτεται το 100%.
β) για οφειλή έως 9.000 ευρώ, το ποσοστό κάλυψης φτάνει το 75%.
γ) για οφειλή έως 12.000 ευρώ, καλύπτεται το 50% και
δ) για οφειλή άνω των 12.000 ευρώ, το 30%.

Για παράδειγμα, για οφειλή 4.000 ευρώ θα καταβάλλεται βοήθημα 4.000 ευρώ, για οφειλή 7.000 ευρώ βοήθημα 5.250 ευρώ, για οφειλή 11.000 ευρώ βοήθημα 5.500 ευρώ και για οφειλή 20.000 ευρώ, βοήθημα 6.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου (αξία ακίνητης περιουσίας και ετήσιο εισόδημα).

Ατοκες μηνιαίες δόσεις

Οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, κατά αντιστοιχία όσων προβλέπονται για τους ευάλωτους πελάτες. Δηλαδή κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η δυνατότητα διακανονισμού σε άτοκες μηνιαίες δόσεις ισχύει αναδρομικά και για όσους καταναλωτές έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους, με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 8/2/2018.

Πέραν του ποσού που καλύπτεται από το ειδικό βοήθημα, οι προμηθευτές δεν θα δικαιούνται να ζητούν πρόσθετη προκαταβολή, ενώ στις ρυθμίσεις της νέας ΚΥΑ εντάσσονται και περιπτώσεις μη ενεργών συμβάσεων προμήθειας όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή.

(ΣΑ, 22/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!