Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες * Αύξηση 15,7% στις ελληνικές εξαγωγές το 2018 * ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο

18/9/18

Πώς εφαρμόζονται από την Εφορία οι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου


Σε συμψηφισμούς οφειλών προς την εφορία για κάθε ποσό που έχει λαμβάνειν ένας φορολογούμενος από το δημόσιο μπορεί να προχωρήσει αυτεπαγγέλτως η ΑΑΔΕ με βάση το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της ανεξάρτητης αρχής που εστάλη στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή. Ειδικότερα, οι συμψηφισμοί χρεών φορολογουμένων μπορούν να εφαρμοστούν σε πάμπολλες περιπτώσεις, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά για ποσά που καταβάλει το δημόσιο σε ιδιώτες (π.χ επιδόματα ανεργίας,προνοιακά επιδόματα,κοινωνικό μέρισμα κλπ) που απαλλάσσονται από τη διαδικασία των συμψηφισμών.

Ωστόσο, οι συμψηφισμοί εφαρμόζονται αυτοματοποιημένα από τις εφορίες προς τους οφειλέτες τους σε περιπτώσεις όπως:• Επιστροφές αναδρομικών ποσών, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθούν από τον Οκτώβριο σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστές, γιατρούς του ΕΣΥ τα οποία τους επιδικάστηκαν με αποφάσεις του ΣΤΕ. Πρόκειται για το υπόλοιπο 50% των αναδρομικών που επιδικάστηκαν για αντισυνταγματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των παραπάνω επαγγελματικών κλάδων μετά το καλοκαίρι του 2012.
• Η διαδικασία συμψηφισμών επιστροφών κάθε είδους φόρων με βεβαιωμένες οφειλές, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, μπορεί να εφαρμοστεί αυτεπαγγέλτως από την ΑΑΔΕ ακόμη και για οφειλές φορολογούμενων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (δεν έχει λήξει δηλαδή η προθεσμία πληρωμής τους) όπως ο ΕΝΦΙΑ του οποίου η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
• Οσοι από τους 500.000 φορολογούμενους που αναμένουν να λάβουν, με βάση την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, επιστροφή φόρου εισοδήματος, θα δουν άδειους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους εφόσον έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Τυχεροί θα είναι αυτοί για τους οποίους, μετά το συμψηφισμό, θα προκύπτει θετικό υπολειπόμενο ποσό (π.χ φορολογούμενος έχει επιστροφή φόρου 500 ευρώ μείον 300 ευρώ βεβαιωμένη ή ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα λάβει πίστωση στο λογαριασμό του 200 ευρώ).
• Συμψηφισμοί επιστροφών διαφόρων ποσών από το δημόσιο σε ιδιώτες με οφειλόμενους φόρους αρκεί και μόνο αυτοί να έχουν βεβαιωθεί και όχι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι (π.χ ΕΝΦΙΑ). Επίσης, η εφορία μπορεί να μπλοκάρει και να συμψηφίσει επιστροφές οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες ακόμη και εάν αυτοί έχουν ρυθμίσει τυχόν χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις (π.χ ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων)...

Πηγή: newpost.gr (ΤΡ, 18/9/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!