ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 * Μειώνεται ο ΦΠΑ στα ταξί από 24% στο 13% * Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * ΟΔΔΗΧ: 1,3 δισ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,25% * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

15/9/18

ΕΦΚΑ: Επέκταση του εξωιδρυματικού επιδόματος


Τη δυνατότητα χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος των 523 ευρώ τον μήνα και σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες οι οποίες επιφέρουν μορφές αναπηρίας ανάλογες με αυτές της τετραπληγίας και της παραπληγίας (όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας) δίνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Στην εγκύκλιο, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 4554/2018, αναφέρεται ότι «το εξωιδρυματικό επίδομα χορηγείται όχι μόνο σε όσους πάσχουν από τις ρητά αναφερόμενες παθήσεις της τετραπληγίας και της παραπληγίας, αλλά και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια, όπως αυτές οι παθήσεις, μορφή αναπηρίας».Αναδρομικά

Η επέκταση της δυνατότητας χορήγησης του εν λόγω επιδόματος αρχίζει αναδρομικά από τις 18 Ιουλίου 2018. Συνεπώς, περιλαμβάνει τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, καθώς και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας κρίσης στις υγειονομικές επιτροπές).

Εάν μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης εκδόθηκε διοικητική πράξη με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος (επειδή δεν υπήρχε κρίση των υγειονομικών επιτροπών ότι η πάθηση του ασφαλισμένου επιφέρει την ίδια μορφή αναπηρίας με τις παθήσεις της τετραπληγίας και της παραπληγίας), οι ασφαλισμένοι θα παραπέμπονται εκ νέου στις υγειονομικές επιτροπές, προκειμένου να κριθούν με τα κριτήρια της νέας διάταξης.

Στην περίπτωση που απορρίφθηκε αίτηση για τον συγκεκριμένο λόγο πριν από την ισχύ της διάταξης -και χωρίς να ασκηθεί αίτηση θεραπείας- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση.

(ΣΑ, 15/9/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!