Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια - Ποιο το κόστος της τιτλοποίησης για τους δανειολήπτες


"Θα είμαστε περισσότερο γενναιόδωροι με όσους προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και σκληρότεροι με όσους δεν το κάνουν". Με τα λόγια αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΕΤΕ και ακόμα ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε, μιλώντας με τους διεθνείς αναλυτές, ότι είναι προτιμότερη η εξυγίανση ενός δανείου από το ενδεχόμενο πώλησής του.

Οι Έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν ότι ο SSM θα ανεβάσει και άλλο τον πήχη για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο για το 2019, όσο και μέχρι το 2021. Ο στόχος θα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία, αφού οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περιορίσουν τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτός είναι και ο λόγος που ρίχνουν το «εργαλείο» της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων στη «μάχη» της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειες τους στον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών και εστιάζουν στην επιστροφή των καταθέσεων.

Αυτό το τρίπτυχο δράσεων είναι και ο καταλύτης που θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.



Το «κλειδί», όπως όλοι παραδέχονται, για την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα είναι ο περιορισμός των κόκκινων δανείων.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εξάλλου διεξοδικά και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας -Bundesbank- κ. Γενς Βάιντμαν.

«Χρειάζονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «τρέξτε» με πιο εντατικούς ρυθμούς τις πωλήσεις των προβληματικών δανείων», ήταν το μήνυμα του Γερμανού τραπεζίτη στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές τράπεζες ρίχνουν στη μάχη όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία».

Μάλιστα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα –όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Φωκίων Καραβίας-, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας) και αναμένεται η τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2019.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ανάλογη κίνηση, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και από την Alpha Bank.

«Η τιτλοποίηση είναι μία λύση που επιτρέπει στις τράπεζες να περιορίσουν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσουν την ακραία λύση της πώλησης δανείων στέγης σε ξένα funds», σημειώνουν τραπεζικά στελέχη τονίζοντας ότι: Για τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια θα εκδοθούν ομόλογα και οι τράπεζες θα διακρατήσουν μέρος τους. Τα υπόλοιπα σε ποσοστό 50% θα πωληθούν. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν κέρδος από την πώληση των ομολόγων και ταυτόχρονα θα πετύχουν μείωση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Τι κόστος θα έχει η τιτλοποίηση για τον δανειολήπτη;

Τα στελέχη αναφέρουν πως τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις του ελληνικού νομικού πλαισίου και οι δανειολήπτες προστατεύονται από τις προβλέψεις του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης ακόμα και αν το δάνειο του έχει τιτλοποιηθεί, μπορεί να έχει την «προστασία» του νόμου Κατσέλη ή να προχωρήσει σε ρύθμιση του δανείου του με την τράπεζα».

Σε ό,τι αφορά τώρα τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών, στις 15 Σεπτεμβρίου, θα γνωρίζουμε πόσοι από τους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Αυτοί θα βρεθούν αυτομάτως εκτός των ευνοϊκών διατάξεων και προβλέψεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι από τις 200 και πλέον χιλιάδες δανειολήπτες -με «κόκκινα» στεγαστικά ύψους 8,25 δισ. ευρώ-, που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου, ένα 30% είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πηγή: mononews.gr (ΔΕ, 3/9/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τι σημαίνει για τον δανειολήπτη η «τιτλοποίηση» του στεγαστικού δανείου του



ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!