Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι εργαζόμενοι περιμένουν αυξήσεις στους μισθούς τους


Ο δρόμος για την υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων άνοιξε, αλλά στην πράξη δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα. Το υπουργείο Εργασίας ήδη φρέναρε τη διαδικασία έγκρισης από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας της επέκτασης της σύμβασης του πολυπληθούς κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων για να μη χαλάσει το κλίμα εν όψει της επίσκεψης των δανειστών στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι οι εργοδότες θα καταφύγουν στο προσφιλές τέχνασμα της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης... στα χαρτιά, για να μην υποχρεωθούν να δώσουν τις αυξήσεις μισθών που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις.

Πάντως, η επέκταση έχει ολοκληρωθεί και με τη βούλα της υπουργού για τις πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις (τράπεζες, ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, πρακτορειακές επιχειρήσεις της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης) που ευνοούν περίπου 8.000 εργαζομένους οι οποίοι είχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις μισθών τα προηγούμενα χρόνια.



Συγκεκριμένα, αφορούν σε:
■ 7.000 άτομα από τους συνολικά 20.000 εργαζομένους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας. Αυτοί είχαν υποστεί ελεύθερη πτώση των μισθών, δούλευαν με 586 ευρώ χωρίς να λαμβάνουν επιδόματα. Η σύμβαση που κηρύχθηκε πλέον υποχρεωτική προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, καθώς επίσης και επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, επιστημονικό επίδομα και πολυετούς υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται αυξήσεις από 40% έως και 150%.
■ 400 υπαλλήλους σε μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις (ΔΝΕ) που είχαν υποστεί μειώσεις στους μισθούς 12%.
■ 400 εργαζομένους σε εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών 12% έως 20%.
■ 15 άτομα που εργάζονται σε ξένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης καθώς όλες οι άλλες διοικήσεις των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είχαν υπογράψει την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και τηρούσαν τους όρους της.

«Υπάρχουν ναυτιλιακές εταιρείες, ευτυχώς ελάχιστες, που συρρίκνωσαν τους μισθούς 20%-30% μέσω ατομικών συμβάσεων. Η επέκταση που επιτεύχθηκε πρέπει να είναι καθαρή για να ενισχυθεί το εισόδημα και να μην αφήνει περιθώρια για ελιγμούς. Αυτή θα είναι η βάση για να μπούμε ξανά στο παιχνίδι των συλλογικών συμβάσεων», τονίζει ο κ. Θάνος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό και αναπληρωτής πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις για να επεκταθεί υποχρεωτικά στο σύνολο του κλάδου.

Η σύμβαση που ισχύει έως τις 31/12/2019 προβλέπει βασικούς μισθούς από 780 έως 850 ευρώ για φέτος και αύξηση 1,5% για το 2019. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 136.000 εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι περίπου οι 70.000 (δηλαδή το 51,47%) καλύπτονται από τη σύμβαση. Επομένως, οι υπόλοιποι 66.000 οι οποίοι έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και τον κατώτατο στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυξήσεις έως και 40%.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Προύντζος δεν κρύβει την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα της επέκτασης της σύμβασης και πιστεύει ότι οι ξενοδόχοι, κυρίως των μικρότερων ξενοδοχείων, θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα όπως τη μερική απασχόληση ή τις «κλειστές συμφωνίες» προκειμένου να αποφύγουν να αυξήσουν τους μισθούς.

«Οι τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με κλειστές συμφωνίες», τονίζει ο κ. Προύντζος και διευκρινίζει: «Για παράδειγμα, ο ρεσεψιονίστ υπογράφει ότι θα λαμβάνει 900 ευρώ μηνιαίως και η καμαριέρα 700 ευρώ ενώ αν συνυπολογιστούν οι υπερωρίες και τα κυριακάτικα θα έπρεπε ο μισθός να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Δηλαδή στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται οι υπερωρίες και η πρόσθετη αμοιβή κατά την απασχόληση στα ρεπό. Για πόσους θα λειτουργήσει θετικά η επέκταση των όρων της σύμβασης; Πολύ φοβάμαι ότι οι εργοδότες για να μην πληρώσουν θα εφεύρουν τεχνάσματα και θα δηλώσουν πλασματικά ότι απασχολούν περισσότερους εργαζομένους με μερική απασχόληση».




Σε αναμονή

Στην αναμονή για επέκταση βρίσκονται επίσης οι κλαδικές του επισιτισμού και των ζαχαρωδών (αναμένεται διαιτητική απόφαση) που επηρεάζουν έως και 300.000 εργαζομένους. Πάντως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς είναι δύσκολο σε αυτό τον αχανή κλάδο με το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας να αποδειχθεί η εκπροσώπηση του 51%.

Αντίθετα, θετικά είναι τα μηνύματα για την υπογραφή στο τέλος του έτους και την επέκταση της σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου που καλύπτει σήμερα 300.000 εργαζομένους.

Συνολικά 25 συμβάσεις που βρίσκονται εν ενεργεία και καλύπτουν 200.000 εργαζομένους περιμένουν τη σειρά τους για να εξεταστούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για την επέκταση της σύμβασης. Ανάμεσά τους είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις καλλυντικών, στις καπνοβιομηχανίες, στις ξένες αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας προβάλλει ενστάσεις σχετικά με την επαναφορά των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, ζητά να μην επεκτείνονται οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις (π.χ. η σύμβαση των λογιστών) καθώς καλύπτουν εργαζομένους σε εντελως ανόμοιες μεταξύ τους επιχειρήσεις, αλλά και να μην επεκτείνονται οι συμβάσεις που αποτελούν προϊόν υποχρεωτικής διαιτησίας. Ο κ. Φέσσας ζητεί επίσης να υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλα τα εξελιγμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., ώστε να προστατεύονται οι μικρές επιχειρήσεις και όσες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Αν επανέλθουν οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, θα επιβεβαιώσουμε δυστυχώς ότι δεν μάθαμε τίποτε από τα λάθη που προκάλεσαν την κρίση», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Πηγή: newmoney.gr (ΣΑ, 15/9/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!