Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

8/9/18

Τι θα εξαγγείλει σήμερα ο Τσίπρας στη ΔΕΘ


Η ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ έφτασε και σε λίγες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το μεταμνημονιακό προγράμμά του το οποίο στα βασικά σημεία θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

Το ενδιαφέρον, εντός και εκτός της χώρας, βρίσκεται στο μείγμα. Στο κατά πόσον, δηλαδή, θα δώσει τις ανάσες σε μία κοινωνία που δεινοπάθησε στην μνημονιακή οκταετία χωρίς, παράλληλα, να στείλει στις αγορές σήμα “αντάρτικου” και μη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι επιτελείς του Μαξίμου διαβεβαιώνουν... μονότονα ότι το μείγμα “έχει βρεθεί”. Αφενός, λένε, θα δοθούν οι “ανάσες” που έχει ανάγκη η κοινωνία (ώστε να αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα) και η ανάπτυξη, αφετέρου, θα στείλει το θετικό σήμα σε θεσμούς και αγορές εντάσσοντας τα παραπάνω στο συμφωνηθέν δημοσιονομικό χώρο “που ορίζεται στο Μεσοπρόθεσμο”.Ως παράδειγμα, εμφανίζουν το θέμα των συντάξεων: “δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως π.χ. της ενοποίησης των Ταμείων ή του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών παρότι θα υπάρξουν μειώσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, ωστόσο δεν θα κοπεί η προσωπική διαφορά μεταξύ παλιών και νέων συντάξεων, όπως ψηφίσαμε κατ΄απαίτηση του ΔΝΤ πέρυσι”.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν ο κ.Τσίπρας απαντήσει με ευθύτητα και σαφήνεια στο θέμα της ακύρωσης του εν λόγω μέτρου ή εάν θα το περιγράψει παραπέμποντας στο Σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες παραμένουν αλληλοσυγκρουόμενες εξαιτίας (και) της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, για τον πρώτο έλεγχο της μεταμνημονιακής “σφικτής” εποπτείας.

Επίσης, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών (“κατά τρεις μονάδες”) θα πέσει στις επιχειρήσεις και όχι (“τόσο”) στα φυσικά πρόσωπα, ενώ πηγές από το οικονομικό επιτελείο εμφανίζουν “χλωμή” την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.

Αντιθέτως, εμφανίζουν ως βέβαιη την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. σε ορίζοντα τετραετίας) μέσα από νέο τρόπο φορολόγησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και όλες τις εργασιακές επανορθώσεις.

Πηγή: euro2day.gr (ΣΑ, 8/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!