Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας όλο το καλοκαίρι * Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος * Τέλος τα πλαστικά μίας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1.584 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 3 Ιουνίου * Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου κυριακάτικες αγορές και εμποροπανηγύρεις * Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου * ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,516 δισ. ευρώ στο 4μηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

28/9/18

Έρχονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω ...ρύπων


Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) επεξεργάζεται η ΔΕΗ, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Ο κ. Σταθάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων εξαιτίας της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που υποχρεωτικά πρέπει η δημόσια επιχείρηση να αγοράζει από το χρηματιστήριο ρύπων προκειμένου να παράγει ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες.

Με δεδομένο ότι οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτιναχθεί στα 25 ευρώ ανά τόνο έναντι 5 ευρώ πέρυσι, ο προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου είναι έντονος.«Παρατηρούμε τις διακυμάνσεις του διοξειδίου του άνθρακα, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και πτωτικές τάσεις, ενώ ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς αυτής», είπε ο κ. Σταθάκης και αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης των επιπτώσεων από τη δημόσια εταιρεία: «Το κόστος θα συνυπολογιστεί σε βάση τριμήνου ή τετραμήνου. Πρόκειται για έναν εξωτερικό και απρόβλεπτο παράγοντα. Θα δούμε τα αποτελέσματα του κόστους και όλα αυτά θα συνυπολογιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ουσιαστικά για τις αποφάσεις στο τέλος του χρόνου.

Πάντως, ο κ. Σταθάκης παρατήρησε ότι «η ΔEH έως τώρα έχει διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι έχουν στα συμβόλαια με τους πελάτες τους ρήτρα ρύπων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της εταιρείας είναι η καθιέρωση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, με την οποία όταν οι τιμές προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις το κόστος θα μετακυλίεται στην κατανάλωση.

(ΠΑ, 28/9/18)Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!