Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * Κλειστά Παρασκευή και Δευτέρα τα σχολεία λόγω εκλογών * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο * Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Ηλεκτρονικά η τήρηση βιβλίων από το 2020 * Στο 1,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Απρίλιο * ΤτΕ: Στα 1,456 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τετράμηνο

26/9/18

Πώς ρυθμίζουν οι τράπεζες τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο


Η τύχη περισσότερων των 70.000 δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο κρίνεται την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση που εκδικάζεται σε Πλήρη Ολομέλεια και αφορά σε 58χρονη γυναίκα με προβλήματα υγείας μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για ένα... ντόμινο θετικών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δικάζοντας ως τμήμα, προ μηνών, αναγνώρισε τη βαρύτητα της υπόθεσης και αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της στην Πλήρη Ολομέλειά του.

Η δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο εξήγησε πως: "Η επικείμενη εκδίκαση θα λύσει ένα βασικό νομικό ζήτημα που προέκυψε στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο και έχει διχάσει τη νομολογία των δικαστηρίων ουσίας".

Κατά τα λεγόμενά της, "σε περίπτωση θετικής έκβασης για τη δανειολήπτρια θα ανατραπεί η συντριπτική πλειοψηφία των απορριπτικών αποφάσεων. Το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την παγωμένη νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί του πλαισίου της ενημέρωσης των δανειοληπτών, που θα έπρεπε να είναι ενδελεχής και ουσιαστική και όχι επιδερμική έως ανύπαρκτη, θεωρώ ότι θα πρέπει να οδηγήσει τις τράπεζες σε εξωδικαστικές στη συνέχεια διευθετήσεις, των δανείων αυτών".

Δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί κάποια πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο, χιλιάδες δανειολήπτες κινούνται αυτόνομα μέσω της δικαστικής οδού. Ήδη έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, η πρώτη από το Εφετείο Ναυπλίου.Ρυθμίσεις α-λα ...ευρώ με "σπάσιμο" και κούρεμα έως 40%

Μια "ασυνήθιστη κινητικότητα" από πλευράς των κόκκινων οφειλετών να ρυθμίσουν τα δάνεια που έλαβαν ως επί το πλείστον την περίοδο 2006- 2009 σε ελβετικό φράγκο καταγράφουν τον τελευταίο μήνα αρμόδια τραπεζικά στελέχη. Όπως εξηγούν, το ενδιαφέρον εδράζεται αφενός στις διφορούμενες δικαστικές αποφάσεις και αφετέρου στις διάψευση των προσδοκιών για μια οριζόντια λύση.

"Οι λύσεις που προτείνονται, είναι αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται ήδη στα στεγαστικά σε ευρώ" τονίζουν στελέχη και προσθέτουν: "Το haircut στην περίπτωση των δανείων σε ελβετικό, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 40%, μιας και αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της ισοτιμίας φράγκου- ευρώ κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή τους. Οι επιλογές των δανειοληπτών κινούνται έτσι στη λογική του split balance αλλά και της ιρλανδικής εκδοχής split and freeze.

Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, με βάση την τρέχουσα αξία του ακινήτου. Το πρώτο μέρος ρυθμίζεται, ενώ το δεύτερο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση.

Στη δεύτερη περίπτωση, η οφειλή "σπάει", επίσης σε δύο τμήματα, με το δεύτερο ναι μεν να επανεξετάζεται στο μέλλον, χωρίς να τοκοφορείται, θα τίθεται ωστόσο σε σταδιακό κούρεμα, σε αντιστοιχία με τη συνέπεια καταβολών του δανειολήπτη.

(ΤΕ, 26/9/18)ΧΟΡΗΓΟΣ: Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔιαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!