Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ κατεστραμμένα ή κατεδαφιστέα κτίσματα


Με αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν στον προϊστάμενο της Εφορίας τους μπορούν να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι για τα κτίσματα που έχουν καταστραφεί ή έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:



Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των απαλλαγών που ορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 είναι ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. της αρχικά εκδοθείσας «δήλωσης ΕΝ.Φ.ΙΑ. πράξης προσδιορισμού φόρου» του οικείου έτους.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 απαιτείται η υποβολή αίτησης που επέχει θέση δήλωσης, συνοδευόμενο από βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας αρχής ή αρχών από την οποία πρέπει να προκύπτουν η απόφαση κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, η διεύθυνση και το είδος του πληγέντος ακινήτου καθώς και ότι το κτίσμα έχει ολοσχερώς καταστραφεί ή ότι έχει κριθεί κατεδαφιστέο ή ότι είναι επισκευάσιμο μεν αλλά έχει υποστεί λειτουργικές ζημιές που το καθιστούν μη κατοικήσιμο.

Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα «δήλωση ΕΝ.Φ.ΙΑ. πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου», η οποία κοινοποιείται και αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).

Εφόσον η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψηςκαι ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

(ΠΕ, 13/9/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!