Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις


Την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 επιδιώκει με κάθε τίμημα η κυβέρνηση, η οποία «θυσιάζει» τα αντίμετρα για την επίτευξη του στόχου της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της RealNews της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει τον κρίσιμο της διαπραγμάτευσης, έχει παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών μια σειρά από επιχειρήματα για να τους πείσει ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, το υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ και την ανάκαμψη βασικών δεικτών της οικονομίας. Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ στο εννεάμηνο ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο, το θετικό ισοζύγιο θα υπερβαίνει το 1,4 δισ. ευρώ.



Εναλλακτικά, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η στρατηγική, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των συντάξεων θα μειωθούν κατά το ήμισυ, ήτοι 9% και θα γίνουν κλιμακωτά, επιβαρύνοντας κυρίως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την RealNews, θα εφαρμοστεί ένα μέρος των προγραμματισμένων αντίμετρων για το 2019 και το 2020. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, περίπου 750.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη κινδυνεύουν να έχουν σημαντικές απώλειες.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι περικοπές στις συντάξεις θα συμπεριληφθούν κανονικά. Από εκεί και πέρα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αγώνας δρόμου για να «μαζέψουν» τη ζημιά με τις συντάξεις

(ΣΑ, 15/9/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!