Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Χρέη 77 δισ. ευρώ «φόρτωσε» σε 4,5 εκατ. φορολογουμένους και δανειολήπτες η τετραετία 2015-2018 (πίνακες)


Νέα χρέη σχεδόν 80 δισ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια για περίπου 4,5 εκατ. φορολογουμένους και δανειολήπτες ως αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 και των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου από τη σημερινή συγκυβέρνηση!

Η επιστροφή της χώρας σε ύφεση το 2015, μετά την έστω και αναιμική ανάπτυξη 0,5% του 2014, σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κύκλου… αίματος για εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών. Το ποσό των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που… βάφτηκαν κόκκινα αντιστοιχεί στο 42% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος! Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε το 2015 με τις… επινοήσεις Βαρουφάκη στην οικονομία, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο περισσότερους συμπολίτες μας.

Οι περικοπές μισθών και η υπερφορολόγηση που ακολούθησε, στο πλαίσιο του τρίτου και αχρείαστου μνημονίου, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος του 2014 το συνολικό ύψος των οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες έφτανε στα 163 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής διαμορφώνεται στα 240 δισ. ευρώ με αυξητικές τάσεις. Δηλαδή, μέσα στη διάρκεια του τρίτου μνημονίου και της φορολογικής λαίλαπας που ακολούθησε εν μέσω ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης, οι πάσης φύσεως οφειλές αυξήθηκαν κατά 77 δισ. ευρώ!



Σήμερα οι οφειλές προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι πρότινος τα 105 δισ. ευρώ ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στην Εφορία οφείλονται σχεδόν 102 δισ. ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία 34 δισ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 336 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 241 είναι ληξιπρόθεσμα χρέη που βρίσκονται «στο κόκκινο»! Έτσι, το συνολικό ιδιωτικό χρέος διαμορφώνεται στο 181% του ΑΕΠ! Ισούται δηλαδή με το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ το «κόκκινο» χρέος αντιστοιχεί στο 127%!

Οι αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά των νοικοκυριών αποτυπώνονται όχι μόνο στην εκρηκτική αύξηση του υπολοίπου των απλήρωτων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες, αλλά και στην τεράστια αύξηση του αριθμού των οφειλετών. Όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα, μέσα σε μία τετραετία ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 2.167.00 άτομα. Μέσα στην επόμενη τριετία εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα των πλειστηριασμών. Υπό άμεση απειλή βρίσκονται πάνω από 500.000 οφειλέτες των τραπεζών και του Δημοσίου, ενώ τουλάχιστον 2 εκατ. απειλούνται μέσα στην προσεχή τριετία όχι μόνο με κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και με πλειστηριασμούς ακόμη και της α΄ κατοικίας τους!

Στα «δίχτυα «της Εφορίας

Σε μαζικές κατασχέσεις για την ανάκτηση όσο γίνεται μεγαλύτερων ποσών προχωρά η Εφορία, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τους μεγάλους αλλά και τους πολύ μικρούς οφειλέτες με συνολικά χρέη 101,7 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η Εφορία έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις ποσών από 1.173.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και κάθε μέρα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 είχαν γίνει μόλις 130.000 κατασχέσεις! Αυτήν τη στιγμή αποστέλλονται 10.000 κατασχετήρια κάθε εργάσιμη μέρα, αλλά αυτά που εκτελούνται ανέρχονται περίπου στο 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών διευκολύνονται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής μέσα από το Μητρώο Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των καταθετών.

Οι οφειλέτες που βρίσκονται σε αναγκαστική είσπραξη πλησιάζουν τους 1.200.000, ενώ συνολικά 1.750.000 βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επιβολή αναγκαστικών μέτρων. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος του 2014 τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφταναν στα 73 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση σχεδόν κατά 29 δισ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια! Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 3.933.000, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί βρίσκονται με το… ένα πόδι στη «διακεκαυμένη ζώνη», ενώ ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά περίπου 1.200.000 άτομα από τις αρχές του 2015 έως και σήμερα!


Μεγάλη «σφαγή» για τους δανειολήπτες

Με τουλάχιστον 140.000 πλειστηριασμούς έως το 2021 θα επιχειρήσουν οι τράπεζες να κλείσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, ενώ οι εκτιμήσεις των τραπεζικών επιτελείων ανεβάζουν τον πήχη πολύ υψηλότερα.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 86 δισ., από 105 δισ. ευρώ πριν μερικούς μήνες, είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, ενώ κατά την τελευταία τετραετία το ύψος των «κόκκινων» δανείων εκτινάχθηκε από τα 73 στα 105 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους τα ανοίγματά τους στα 64 δισ. ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν πρόβλημα στους ισολογισμούς τους. Η απώλεια 40 δισ. ευρώ λόγω της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 αλλά και η φυγή καταθέσεων ύψους 35-40 δισ. ευρώ έχουν αναγκάσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο μνημόνιο.

Σήμερα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, βρίσκονται εκτεθειμένοι περίπου 1,5 εκατ. δανειολήπτες, ενώ πριν από 4 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε το 1 εκατ.! Οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε μεγάλες διαγραφές δανείων, καθώς «ό,τι δεν μπορεί να πληρωθεί, θα διαγράφεται». Παρά ταύτα, η έκρηξη και των «κόκκινων» δανείων, εκτός από τις οφειλές προς το Δημόσιο, αποτυπώνει την ισοπεδωτική φοροκαταιγίδα της τελευταίας τετραετίας που, σε συνδυασμό με την αναιμική εικόνα της ανάπτυξης, οδήγησε σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην αύξηση των οφειλόμενων ποσών προς τράπεζες και Δημόσιο.




Σκηνικό …αποκάλυψης στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο τριπλασιασμός των οφειλετών μέσα σε 4 χρόνια και η αύξηση των οφειλών κατά 20 δισ. ευρώ συνθέτουν την εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων!

Από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι, από τους 260.000 οφειλέτες το 2014, σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται κοντά στις 700.000! Η εκτόξευση του αριθμού των οφειλετών κατά σχεδόν 450.000 συνδέεται με την υπερφορολόγηση αλλά και την ακραία εισφορολόγηση σε συνδυασμό με την πτώση της κατανάλωσης λόγω μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, ότι από τα 13,7 δισ. ευρώ των οφειλών στο τέλος του 2014, σήμερα το ποσό έχει εκτιναχθεί στα 33,9 δισ. ευρώ! Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθαν κατά 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είναι εξαιρετικά δύσκολη η είσπραξη ακόμη και του 10% από αυτά! Πάντως, χιλιάδες επιτηδευματίες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι όχι μόνο με κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά και με πλειστηριασμούς ακινήτων!

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ, 24/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!