Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Εξετάζεται μείωση 6,7% στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών


Ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συμβάσεων και διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 600 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει στο πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει το πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφορά θα γίνει και για τις προσπάθειες αποτροπής ή έστω αναστολής μείωσης των συντάξεων. Ωστόσο η τελική διαβούλευση για το φλέγον θέμα με τους δανειστές θα γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου το Νοέμβριο και λίγο πριν καταρτιστεί ο προϋπολογισμός.

Ειδικότερα αρμόδια κυβερνητική επιτροπή εξετάζει:

1. Τη δυνατότητα ελάφρυνσης των εισφορών που καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης εξετάζεται να μειωθεί στο 13.3% , ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα η κατώτατη εισφορά ανέρχεται σε 167 ευρώ το μήνα ( 20% υπέρ του κλάδου σύνταξης και 6.95% υπέρ του κλάδου υγείας). Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2019 δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου εργασίας, η απώλεια των εσόδων δε θα υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ , ποσό που δεν επηρεάζει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που υπολογίζεται ότι τα υπερβεί το 1,5 δις ευρώ.



Στην τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη δύο παράγοντες. Πρώτον, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η απόφαση του ΣτΕ το οποίο, σύμφωνα με τις διαρροές, είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.

Δεύτερον η ελάφρυνση είναι αναγκαία καθώς η πιθανολογούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά και τις κατώτατες εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα από ό,τι στο παρελθόν.
Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί. Ο ΕΦΚΑ κυρίως για τεχνικούς λόγους δεν έχει καταφέρει να αναρτήσει τις πρόσθετες εισφορές , εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος ,με αποτέλεσμα η επιβάρυνση λόγω των αναδρομικών να είναι εξουθενωτική. Σύμφωνα με πληροφορίες , το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές ( 4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικούρησης) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.

2. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης 40.000 «εγκλωβισμένων» οφειλετών του πρώην ΟΑΕΕ με 30-35 χρόνια ασφάλισης ,67 ετών σήμερα, που δε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ,παρότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις αν δεν περιορίσουν την κύρια οφειλή τους + τις προσαυξήσεις στα 20.000 ευρώ. Δηλαδή το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό των συνολικών οφειλών, που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και, έπειτα, να ρυθμίσουν σε 40 δόσεις τις οφειλές των 20.000 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να πάρουν τουλάχιστον την εθνική σύνταξη των 346 ευρώ/μήνα, καθώς έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και την ηλικία των 67. Όμως λόγω των οφειλών ο δρόμος προς τη σύνταξη παραμένει κλειστός.

Αυτό που εξετάζεται είναι το όριο των οφειλών που μπορεί να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, να ανέλθει στις 40.000 ώστε να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι οργανώσεις των μικρομεσαίων έχουν προτείνει να δοθεί η δυνατότητα εκούσιας αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου . Δηλαδή να αφαιρεθεί ο χρόνος που οφείλουν και να πάρουν σύνταξη από τα υπόλοιπα χρόνια ασφάλισης ώστε να δοθεί τέλος στην ομηρία τους.

Πηγή: newmoney.gr (ΔΕ, 3/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!