Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ρύθμιση μικροοφειλών στην Εφορία σε 36 δόσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες


Μια ευκαιρία ώστε να τακτοποιήσουν μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία σχεδιάζει να προσφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και σε κατ’ επάγγελμα αγρότες που οφείλουν στην εφορία έως 3.000 ευρώ, έτσι ώστε να αποφύγουν τη σταδιακή αύξηση του ληξιπρόθεσμου χρέους τους λόγω των μηνιαίων προσαυξήσεων.

Ο λόγος υπαγωγής της συγκεκριμένης κατηγορίας οφειλετών σε ξεχωριστή ρύθμιση των οφειλών τους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες, με την εξόφληση του χρέους τους σε έως 120 μηνιαίες δόσεις, γιατί το σχετικό δικαίωμα παρέχει ο νόμος μόνον σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.



Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ 3.364.459 φορολογούμενοι με οφειλές έως 3.000 ευρώ οφείλουν συνολικά στην εφορία 1,7 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο 4 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 101,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στους μικροοφειλέτες (οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ) περιλαμβάνονται και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα τύχουν της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών από 1/1/.2019, μετά από αίτημα μάλιστα που κατέθεσε και στους θεσμούς κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους.

Ανάλογη πρόταση για ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις των χρεών μικροοφειλετών (μέχρι 5.000 ευρώ) στην εφορία κατέθεσε και ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

(ΣΑ, 22/9/18)



Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!