Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Πόσα θα δοθούν, σε ποιους και πότε


«Η εκτίμησή μας είναι πως θα υπάρχει χώρος για κοινωνικό μέρισμα, πάει καλά η οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε εξαγγελίες για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος 2018, που αναμένεται να έχει τη μορφή υπεραπόδοσης πλεονάσματος, προχώρησαν με δηλώσεις τους και οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής.



Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «...δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί...».

«…το θέμα συζητείται από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κατανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα για το 2018, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη διανομή του, όπως έγινε το 2016 και το 2017...», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε στην «...ανάγκη συνέχισης και διεύρυνσης των αναδιανεμητικών πολιτικών στην οικονομία...», μέσω -μεταξύ άλλων - Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και κοινωνικού μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωνε ότι η δημοσιονομική πορεία των δύο προηγούμενων ετών που «μεταφράστηκε» σε διανομή μερίσματος, πρόκειται να επαναληφθεί προς το τέλος του έτους.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, με τη σειρά του, είχε προαναγγείλει ότι θα υπάρχει πάλι σχετική πρόβλεψη, με βάση τα πρώτα 700 εκατ. ευρώ που θα μπουν στον προϋπολογισμό.

Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα, λοιπόν, συγκλίνουν στο ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί και το 2018, εφόσον υπάρξει πλεόνασμα.




Ωστόσο, δημοσιεύματα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και… μοιράζουν από 500 έως 650 ευρώ, δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη, αναφερόμενα στην αναδιανομή του πλεονάσματος που θα προκύψει, παραδέχτηκαν μεν ότι θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα 2018, χωρίς όμως να αναφερθούν ούτε στο ύψος του μερίσματος, ούτε στις κατηγορίες των δικαιούχων και φυσικά ούτε στον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί.

Κι αυτό διότι δεν το γνωρίζoυν για την ώρα ούτε οι ίδιοι!

Πηγή: newsbomb.gr (ΔΕ, 17/9/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!